Voedingssupplementen. In verband met nieuwe Europese regelgeving over gezondheidsclaims mag niet meer worden (volledig) uitgelegd waar een bepaald voedingssupplement voor gebruikt kan worden. Gezondheidsclaims dienen door de EFSA (European Food and Safety Authority) te zijn goedgekeurd. Slechts 10 procent van de bekeken gezondheidsclaims heeft de procedure en wetenschappelijke toetsing doorstaan. Voor vitamines en mineralen zijn er veel toegelaten gezondheidsclaims. Een groot deel van de voedingssupplementen zal echter geen informatie meer bevatten over wat het voor de gezondheid doet. Het is niet zo dat gezondheidsclaims die worden verboden onjuist zijn. Wat gesteld kan worden is dat goedgekeurde claims voldoen aan de normen van de EFSA. De consument is nu echter gedwongen haar informatie elders te zoeken.
Waarom voedingssupplementen
Natuurlijk gaat er niets boven een gezonde levensstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Maar dan zijn we er nog niet nog niet helemaal. Zelfs wanneer een gezond en overwegend plantaardig dieet rijk aan groenten en fruit voor jou de standaard is bestaat de kans dat je voeding afkomstig is uit uitgeputte bodems. Monocultuur (hetzelfde gewas steeds opnieuw in dezelfde bodem telen), intensieve landbouw en het overmatig gebruik van kunstmest zorgen ervoor dat de bodem uitgeput raakt van voedingsstoffen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk lokaal en biologisch (dynamisch) te eten. De biologische landbouw maakt gebruik van gewas rotatie zodat zoiets als bodemdepletie minder snel optreedt.
- Intensieve landbouw en het overmatig gebruik van kunstmest zorgen ervoor dat de bodem uitgeput raakt van voedingsstoffen.
- Commerciële oogst, verzendprocessen, voedselopslag en verwerking reduceren het nutriëntengehalte van voedingsmiddelen.
- Pesticiden, herbiciden en chemicaliën komen veel voor in de moderne voedselvoorziening. Deze vormen vrije radicalen die onze behoefte aan extra vitamines, mineralen en voedingsstoffen vergroten! Lees hier meer over pesticiden en herbiciden op onze groente en fruit.
- Koken en te hoog verhitten “doodt” het voedingsmiddel, wat resulteert in nutriëntenverlies
- Ons vermogen om voedingsstoffen uit voeding op te nemen neemt af naarmate we ouder worden
Nadelen chemische voedingssupplementen
Naar schatting bevat 93% van de supplementen in de winkels synthetische ingrediënten. Hierbij worden grondstoffen zoals petroleum, koolteer en aceton gebruikt. Ze bevatten meer hulpstoffen dan daadwerkelijke vitamines en mineralen. Zoals suiker, vulmiddelen en glansmiddelen. De gebruikte vitamines en mineralen komen niet uit planten, maar uit een laboratorium. Deze multi’s bevatten vaak verbindingen die in de natuur niet als zodanig voorkomen. Het lichaam herkent ze niet. Ze kunnen zich in je lijf gaan “stapelen” en zijn een extra belasting voor je lever. Een voorbeeld van de chemische B6 was onlangs te zien op Radar. Met de lichaamseigen vorm van vitamine B6 (P5P) kan van stapeling geen sprake zijn. Vitamine B en C zijn immers wateroplosbaar en een te veel ervan plas je gewoon uit.
Wat betekent referentie inname op een etiket
De RI op een etiket zegt iets over de aanbevolen dosering voor een gemiddeld en gezond persoon. Hierbij is geen rekening gehouden met geslacht, leeftijd of gezondheid. Gerenommeerde merken baseren de formules aan de hand van recente wetenschappelijk onderzoek en proberen hierin de optimale doseringen aan te houden. Doseringen voor een optimaal effect. Deze liggen in veel gevallen hoger dan de RI waarden. In het onderstaande overzicht is weergeven wat de RI per vitamine en mineraal is. Daarnaast staat aangegeven wat de maximale veilige dosis van dit nutriënt is en door welke instantie deze waarde is bepaald. In de orthomoleculaire voedingsleer zijn veel producten samengesteld aan de hand van optimale doseringen, die in veel gevallen hoger liggen dan de RI-waarden.
Als in een supplement 711 mg vitamine C zit dan is dit 889 procent van de RI, oftewel 8,89 keer de referentie inname. Een veelgemaakte denkfout is de gedachte dat er 889 keer meer inzit dan wordt aanbevolen.
Kies voor zo natuurlijk mogelijke voedingssupplementen
In de natuur werken vitaminen en mineralen nooit alleen. Een goed supplement doet dat ook niet. Een calciumsuppletie werkt bijvoorbeeld het beste in combinatie met vitamine D en Magnesium. Kies altijd voor kwalitatief hoogstaande en veilige producten. Deze bieden een hoge werkzaamheid en biologische beschikbaarheid. In de supplementen van bijvoorbeeld Vitals worden alleen veilige, zo veel mogelijk natuurlijke en zeker geen onnodige hulpstoffen gebruikt. Zo wordt bij bepaalde producten die in capsules zitten zelfs gebruik gemaakt van natuurlijke hulpstoffen uit rijst. Deze hulpstoffen zorgen ervoor dat het poeder niet klontert, goed stroomt en netjes in de capsules terecht komt. Meer informatie over de zin en onzin van voedingssupplementen kun je hier lezen.
Goede informatie en 15% korting op Vitals voedingssupplementen!
Voor goede informatie kun je de volgende websites raadplegen: www.orthokennis.nl (van Stichting Orthokennis) en www.supplementinfo.nl (van de brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland, NPN). Ook op de site www.allesvanVitals.nl ben je verzekerd van de beste voedingssupplementen en bovendien kun je deze met 15% KORTING bestellen. Gebruik hiervoor de vouchercode “voedingbewustzijn”. Wil jij exact je vitaminen- en mineralenstatus weten? Dan kun je de EMB-test doen. Neem voor meer info en/of suppletie-advies contact op met Voedingsbewustzijn 0612368398.