Vitamines- en andere voedingsstof-tekorten
Het is onze huidige tijd niet gemakkelijk deze voldoende uit onze voeding te halen. Door gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk goede voeding te eten krijgen we zo veel mogelijk goede voedingsstoffen binnen. Het eten van fabrieksvoeding daarentegen levert je lichaam stress op en is juist een belasting voor je lichaam. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewerkte voeding zelfs gerelateerd is aan een grotere kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten. Bij bewerkte voeding worden helaas de vezels vaak verwijderd omdat deze niet bepaald meewerken aan een lange houdbaarheid van het product. Vezels zijn echter super belangrijk in de strijd tegen darmkanker én helpen de glucose-opname in je lichaam te vertragen. Glucose daarentegen, put de alvleesklier uit, vervet je lever en verbruikt chroom, magnesium, calcium, zink en vitamine B plus C. Met een scala aan klachten als gevolg. Geen wonder dus, dat Nederland massaal supplementen slikt.
Het belang van voedingsstoffen
Voedingsstoffen zijn noodzakelijk om de vele belangrijke functies in ons lichaam optimaal te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze energievoorziening en de opbouw van onze spieren en botten. Bovendien hebben wij ze nodig om ziekmakende stoffen in ons lichaam te bestrijden en voor onderhoud van organen, zenuwstelsel, hormonen en ons bloed. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen die we meestal voldoende binnen krijgen. Zij bezitten echter niet allemaal vanzelfsprekend de gewenste hoeveelheid vitaminen en mineralen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Een tekort vermindert onze weerstand en maakt ons vatbaarder voor allerlei ontstekingen. Helaas wordt een moe, lusteloos gevoel en weinig energie maar zelden aan onvoldoende voedingsstoffen gelinkt. We bestrijden deze klachten steeds vaker met stimulerende middelen zoals cola of koffie en medicijnen. Hierdoor belasten we ons lichaam echter nog meer, wat weer ten koste van enorme hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen gaat.
Voedingsstoffen en stress
In tijden van stress verbruiken we zelfs extra hoeveelheden kostbare voedingsstoffen. Voorbeelden van stress zijn ook allergieën, luchtvervuiling en chronische ziekten. Een tekort aan slechts één enkele vitamine of mineraal kan al een scala aan vervelende klachten veroorzaken. Zoals problemen met je spijsvertering, gewrichten, vermoeidheid, vochtophopingen, overgewicht en hoofdpijn.
Helaas wordt zelfs volkorenbrood meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt. Het zetmeel in brood wordt super snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt als glucose in de bloedstroom. Vezels daarentegen worden níet omgezet in glucose en níet in onze bloedbaan opgenomen. Ze leveren dus geen energie aan de cellen, maar zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, een vlotte stoelgang, een gezond microbioom en nog veel meer. Bovendien helpen vezels de glucoseopname in je lichaam te vertragen.
Medicatie of supplementen?
,,Als je gezond en gevarieerd eet, hebben de meeste mensen geen extra vitamines nodig”, stelt Wieke van der Vossen in de Gelderlander. Zij is expert voedsel-veiligheid bij het voedingscentrum.
Marktonderzoeker Joop Rutte: ,,De consument let meer op zijn levensstijl, zoekt eerlijke voeding en komt dan ook bij vitamines uit. Ik zie ook dat huisartsen naast medicijnen steeds vaker vitamines aanraden.” Rutte ziet in zijn cijfers dat een kwart van de vitaminegebruikers dat doet op voorspraak van een huisarts (7 procent), therapeut (15 procent) of drogist of apotheek (4 procent). Vooral orthomoleculair geneeskundigen, die uitgaan van de natuurgeneeskunde, geloven in de kracht van kruiden en vitamines. Helaas zijn wetenschappers zijn daar terughoudender in.
Bijwerkingscentrum Lareb meldt in de Gelderlander van 2 december 2023 dat het jaarlijks tussen de 110 en 150 meldingen binnen krijgt van mensen die bijwerkingen ervaren van supplementen of kruiden. Maar van alle acute ziekenhuisopnames in Nederland wordt 7 procent veroorzaakt door ernstige bijwerkingen van medicijnen! Bovendien gebruiken veel patiënten medicijnen die helemaal niet bij hen werken. Deze problemen hebben deels te maken met een afwijkende werking van de lever, aldus de Rotterdamse hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik.
Helaas is de verkoop supplementen een business geworden, zonder op de gevaren te letten.
Check-lijst voordat je supplementen gaat gebruiken!
- Check of je voldoende maagzuur, goed werkende darm en lever nodig hebt om überhaupt voedingsstoffen op te kúnnen nemen!
- Zowel een tekort als een teveel van een vitamine of mineraal kán gevaarlijk zijn
- Baseer je tekorten nooit op een online (one fits all) advies
- Gebruik altijd een natuurlijk en geen chemisch supplement. Je lichaam ziet deze niet als natuurlijk voedingsstoffen. Ze kunnen vervelende symptomen veroorzaken en belasten je lever.
- Zorg voor een juiste dosering en inname van het supplement
- Controleer de voortgang/werking van het supplement. Dit kan bijvoorbeel met een MRA.
- Laat je adviseren bij een geschoold (orthomoleculair) suppletie-adviseur met een uitgebreide anamnese
Een anamnese is een intakegesprek- of formulier waarin ziektes/ aandoeningen, klachten, medicatie en andere zaken die uw klachten kunnen beïnvloeden worden vermeld. Dit geeft een klinisch beeld die (eventueel naast de EMB en/of MRA) onmisbaar is voor een goede behandeling.
Verzeker jezelf van een veilige, biologisch goedopneembare en goed werkende supplementen die de oorzaak van je klachten aanpakken en niet slechts de symptomen bestrijden. Dit is niet alleen de beste, maar uiteindelijk ook goedkoopste manier.
Ben jij geïnteresseerd in de status van jouw voedingsstoffen? Dit kan met de MRA-combi test. Voor €65 ontvang je een anamnese en 2 MRA testen. Aan de hand van de anamnese en de eerste MRA krijg je een suppletie-advies. Na 4 / 8 weken kun je met behulp van de tweede MRA-test de vooruitgang zien. Indien je anamnese/MRA aanleiding geeft voor dieetaanpassingen dan worden ook deze in het advies meegenomen. Bel voor info 0612368398 of mail info@VBZ.nu