een actief immuunsysteem belemmert gewichtsverlies

een actief immuunsysteem belemmert gewichtsverlies

Corona heeft het belang van een gezonde leefstijl én een gezond gewicht pijnlijk onderstreept. Afvallen en je leefstijl wijzigen is echter niet alleen een simpele kwestie van wilskracht. Je hormonen spelen hierin namelijk een grote rol. Met name insuline en leptine.

Een actief immuunsysteem vráágt om glucose

Normaliter zorgt insuline ervoor dat de glucose uit onze bloedbaan in onze cellen komt. Daar word de glucose omgezet in energie. Dit gebeurt in onze mitochondriën, onze energiefabriekjes. Insuline is dus belangrijk voor onze groei, herstel en mineralenhuishouding.

Insuline-resistentie

Zodra ons immuunsysteem door een (virus)infectie of een andere oorzaak actief is, heeft het immuunsysteem veel glucose nodig. Ons lichaam wordt dan insuline-resistent (ongevoelig voor insuline). Het immuunsysteem kan op deze manier de benodigde glucose rechtstreeks uit de bloedbaan halen. Helaas krijgen onze energiefabriekjes hierdoor echter aanzienlijk minder glucose. Met als gevolg dat er voor tal van belangrijke functies in ons lichaam minder energie beschikbaar is. Dit is o.a. merkbaar in bloedsuikerschommelingen, energiedips en depressieve gevoelens. Op de langere termijn kan dit zelfs tot bijvoorbeeld hoge bloeddruk, zenuwschade, oogklachten, laaggradige ontstekingen, PCOS en algehele veroudering leiden.

Leptine-resistentie

Het hormoon leptine wordt ook wel ons verzadigingshormoon genoemd. Leptine wordt in elke vetcel geproduceerd. Bij een te veel aan vetcellen worden we echter ongevoelig voor leptine. We zijn dan leptine-resistent en ons verzadigingsgevoel werkt niet meer. Een herkenbaar symptoom is dan constant honger hebben. Vooral ’s nachts en het liefst in suikers. Ook bij een actief immuunsysteem wordt ons lichaam leptine-resistent. De hoeveelheid glucose in je bloedbaan stijgt dan, ten gunste van het immuunsysteem. Dit gebeurt ook als we een allergie of intolerantie voor bijvoorbeeld melk of gluten hebtben. Symptomen van een verstoorde leptine-huishouding kunnen o.a. zijn: overgewicht, stress, hoog cholesterolgehalte, hoog bloedsuikerspiegel, schildklierproblemen, vermoeidheid en slapeloosheid.

Bij leptineresistentie blijft er te veel leptine in je bloed circuleren omdat het niet de cellen in kan. Dit zorgt voor onder andere problemen met je immuunsysteem en liggen chronische ontstekingen op de loer. Dé oorzaak van allerlei chronische ziektes. Ook onvruchtbaarheid, pijnlijke gewrichten en zwakkere botten zijn gerelateerd aan leptineresistentie. Leptine versnelt namelijk de afbraak van kraakbeen tussen de gewrichten.

Overgewicht door leptine en insuline

Zodra ons immuunsysteem actief is, stijgt dus onze bloedglucose en kunnen we resistent voor insuline en leptine worden. Maar ook door het eten van te veel koolhydraten, chronische stress en allergieën of intoleranties kunnen we insuline-resistent worden. Alle vormen van koolhydraten kunnen insuline-resistentie veroorzaken. Dus ook zuivel, granen, zetmeel, melk, broodproducten, rijst, pasta en peulvruchten. Overtollige glucose die door de insuline-resistentie niet in de cellen kan worden opgenomen slaan we altijd in ons lichaam op als (reserve) vet. Een te veel aan vetcellen betekent weer te veel leptine en maakt ons dus leptine-resistentie. Met als gevolg dat we nog meer gaan (over)eten. Een vicieuze cirkel dus die vaak maar moeilijk te doorbreken is.

Het belang van leptine

Leptine geeft niet alleen een verzadigingsgevoel maar heeft heel wat meer functies. Het zorgt voor onze energieverdeling, verhoogt de bloeddruk, helpt bij de regulatie van de synthese van het schildklierhormoon, heeft invloed op de energiehuishouding, verhoogt de hartslag, is betrokken bij de aanmaak van onze botmassa, is betrokken bij de menstruatiecyclus en fertiliteit en activeert immuuncellen. Voldoende leptine geeft het lichaam toestemming voor hoge hartslag (bv sporten), koorts krijgen (=infectie opruimen) of zwanger worden!

Te weinig vet in de cellen geeft juist een hongergevoel. Een te laag leptine-gehalte remt ook onze schildklier. Met als gevolg vermoeidheid, kouwelijkheid, droge huid, traagheid in denken en handelen, langzame spraak, hese en krakende stem, concentratieverlies, psychische klachten zoals prikkelbaarheid en depressiviteit, myxoedeem (een verdikte huid), spierpijn en stijfheid (met name in armen, benen en heupen), tintelingen in de handen, bros en uitvallend haar, gewichtstoename en heftige menstruaties

Conclusie

Afvallen met een actief immuunsysteem vraagt meer dan wilskracht. Door de oorzaak van een actief immuunsysteem aan te pakken wordt je niet alleen gezonder maar is een gezonde leefstijl en gewicht haalbaar én blijvend.

Lukt gewicht verliezen maar niet? Wil je weten hoe het met jouw immuunsysteem, leptine, insuline of andere hormonen zit? Een EMBtest helpt je symptomen en klachten te verklaren en geeft je een overzicht over o.a. de status van je voedingstoffen, eventuele allergieën en hormonen. Voor meer info kijk op www.voedingbewustzijn.nl of mail naar info@VBZ.nu. Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Bel dan 0612368398