Elke week horen duizend mensen dat ze diabetes hebben. Insulineresistentie is de aanloop naar diabetes. Door de signalen van insulineresistentie (ook wel prediabetes of glucose-intolerantie genoemd) te herkennen kun je vroegtijdig ingrijpen. Resistentie voor stoffen is een bekend fenomeen in ons lichaam. Receptoren wor
Elke week horen duizend mensen dat ze diabetes hebben. Insulineresistentie is de aanloop naar diabetes. Door de signalen van insulineresistentie (ook wel prediabetes of glucose-intolerantie genoemd) te herkennen kun je vroegtijdig ingrijpen. Resistentie voor stoffen is een bekend fenomeen in ons lichaam. Receptoren worden uitgeschakeld bij een te groot aanbod. Zo kennen we cortisol-, leptine en insulineresistentie. Veel mensen zijn chronisch resistent voor insuline zonder dat ze het zelf weten.
Glucose als brandstof voor energie
Een gezond lichaam gebruikt glucose voor kortdurende, snelle acties. Glucose is namelijk het makkelijkst en snelst te verbranden. Vetten kunnen daarna worden verbrand voor de dagelijkse activiteiten. Bij tekorten aan glucose en vetten, of in tijden van stress, kan het lichaam zelfs eiwitten gebruiken voor de productie van energie. In onze westerse wereld zijn de voorraden glucose en vetten normaliter niet snel op. Bij insulineresistentie krijgen de lichaamscellen echter niet voldoende glucose. Dit geldt ook bij hypersinulinemie. De alvleesklier maakt dan te veel insuline aan waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed sterk daalt. Onze lichaamscellen krijgen dan te weinig glucose en ook het omzetten van vetten in energie lukt dan niet goed. Gelukkig kan ons lichaam dan onder invloed van het hormoon cortisol uit aminozuren (eiwitten uit voeding) of eiwitten uit bijvoorbeeld je spieren en pezen, zelf glucose maken. Deze situatie is echter niet wenselijk, want eten dan onze eigen bouwstructuur op!
De werking van insuline
Het hormoon insuline wordt door onze alvleesklier aangemaakt zodra wij koolhydraten/suikers eten. Als je te veel en te vaak suikers eet, dan worden je cellen ongevoelig voor insuline. (insuline-resistent). De glucose kan dan niet meer de cel in waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt. Vervolgens worden de overtollige suikers in de bloedbaan door de lever omgezet in vet. Dit vet wordt in de lever, rond de organen en buiten de buikwand opgeslagen. Dit vet wordt nauwelijks nog afgebroken. Insuline verhindert namelijk de afbraak van vet. Het omzetten van glucose in energie (verbranden) gaat vele malen makkelijker dan het omzetten van vet in energie. Het lichaam kiest pas voor het verbranden van vet als de glucose niet meer voorradig is. In eerste instantie kan de suikerspiegel nog normaal zijn, terwijl de insulinespiegel al wel hoog is. Hoe hoger de verhouding russen triglyceride en HDL des te groter de kans op insulineresistentie. Maar wie meet die ooit?
Insulineresistentie omkeren, diabetes voorkomen
Het goede nieuws is dat je van insulineresistie af kunt komen! Voldoende slaap en ontspanning, aanpassingen in de voeding plus voldoende beweging zijn in ieder geval belangrijk. Overgewicht en levervetting (ook zonder overgewicht) blijken ook eerder het gevolg dan een oorzaak van insulineresistentie.
den uitgeschakeld bij een te groot aanbod. Zo kennen we cortisol-, leptine en insulineresistentie. Veel mensen zijn chronisch resistent voor insuline zonder dat ze het zelf weten. Zelfs een tekort aan het spoorelement chroom kan al tot insulineresistentie leiden.
Glucose als brandstof voor energie
Een gezond lichaam gebruikt glucose voor kortdurende, snelle acties. Glucose is namelijk het makkelijkst en snelst te verbranden. Vetten kunnen daarna worden verbrand voor de dagelijkse activiteiten. Bij tekorten aan glucose en vetten, of in tijden van stress, kan het lichaam zelfs eiwitten gebruiken voor de productie van energie. In onze westerse wereld zijn de voorraden glucose en vetten normaliter niet snel op. Bij insulineresistentie krijgen de lichaamscellen echter niet voldoende glucose. Dit geldt ook bij hypersinulinemie. De alvleesklier maakt dan te veel insuline aan waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed sterk daalt. Onze lichaamscellen krijgen dan te weinig glucose en ook het omzetten van vetten in energie lukt dan niet goed. Gelukkig kan ons lichaam dan onder invloed van het hormoon cortisol uit aminozuren (eiwitten uit voeding) of eiwitten uit bijvoorbeeld je spieren en pezen, zelf glucose maken. Deze situatie is echter niet wenselijk, want eten dan onze eigen bouwstructuur op!
De werking van insuline
Het hormoon insuline wordt door onze alvleesklier aangemaakt zodra wij koolhydraten/suikers eten. Als je te veel en te vaak suikers eet, dan worden je cellen ongevoelig voor insuline. (insuline-resistent). De glucose kan dan niet meer de cel in waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt. Vervolgens worden de overtollige suikers in de bloedbaan door de lever omgezet in vet. Dit vet wordt in de lever, rond de organen en buiten de buikwand opgeslagen. Dit vet wordt nauwelijks nog afgebroken. Insuline verhindert namelijk de afbraak van vet. Het omzetten van glucose in energie (verbranden) gaat vele malen makkelijker dan het omzetten van vet in energie. Het lichaam kiest pas voor het verbranden van vet als de glucose niet meer voorradig is. In eerste instantie kan de suikerspiegel nog normaal zijn, terwijl de insulinespiegel al wel hoog is. Hoe hoger de verhouding russen triglyceride en HDL des te groter de kans op insulineresistentie. Maar wie meet die ooit?
Insulineresistentie omkeren, diabetes voorkomen
Het goede nieuws is dat je van insulineresistie af kunt komen! Voldoende slaap en ontspanning, aanpassingen in de voeding plus voldoende beweging zijn in ieder geval belangrijk. Overgewicht en levervetting (ook zonder overgewicht) blijken ook eerder het gevolg dan een oorzaak van insulineresistentie. Regulier wordt bij te hoge glucosepiegels metformine voorgeschreven. Metformine verhoogtde afgifte van insuline door de alvleesklier. Hiermede wordt het symptoom bestreden, maar wordt de patiënt er eigenlijk een beetje méér diabeet door: arts (Lieneke van deGriendt). Wist je dat zelfs ook chronische stress en/of een tekort aan chroom tot insulineresitentie kan leiden?
Wil je meer informatie over insulineresistentie of diabetes? Neem dan contact op met Praktijk Voedingbewustzijn tel. 0612368398 of mail info@VBZ.nu