Histamine geeft onrust. Heb je onverklaarbare hartkloppingen, jeuk, maag-en darmkrampen, opvliegers, hoofdpijn, verstopte neus, eczeem of netelroos? Histaminebelasting kan een mede- oorzaak hiervan zijn. Evenals bij hooioorts, diarree, tinnitus, lage bloeddruk, onrust, vermoeiheid en benauwdheid. Histamine is een biogene amine die in ons lichaam aanmaakt, maar ook van nature in voeding voorkomt. Het is een onderdeel van ons immuunsysteem en kan ook als neurotransmitter functioneren. Evenals dopamine en serotonine stimuleren ze dan de zenuwuiteinden van ons autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt vooral de werking van onze inwendige organen. Zoals bijvoorbeeld de spijsvertering, bloedsomloop en de ademhaling. Ons zenuwstelsel raakt hierdoor geprikkeld en opgejaagd. Met als gevolg dat je slecht slaapt, hartkloppingen of eenonrustig gevoel in je buik ervaart.
Histamine intolerantie door enzym tekorten
Histamine wordt in onze darmen, lever en bloed door enzymen afgebroken. Namelijk door de enzymen MAO (mono-amini-oxydase), DAO (di-amine-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase). Bij een onbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen kan er een tekort aan deze enzymen in ons lichaam onstataan. In zo’n geval kan er bijvoorbeeld een enzympreparaat met het enzym DAO gebruikt worden. Enzympreparaten zijn echter geen vervanging voor een histaminearm dieetadvies. Ook alcohol en medicijnen kunnen het enzym DAO blokkeren. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid histamine die zich op dat moment in het lichaam bevindt, niet afgebroken kan worden.
Oorzaken verhoogde histamine afgifte
- Genetische aanleg
- Een nutriënten-tekorten. Zoals aan vitamine B12, B6, B1, B2, C, foliumzuur, zink, koper en methionine. Deze cofactoren zijn nodig voor de afbraak van histamine
- Medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers, de anticonceptiepil en MAO-remmers.
- Stress, angst en slaapgebrek. Dit kan een verhoogde afgifte en doorlaatbaarheid van endogeen histamine veroorzaken.
- Hormonale onbalans. Denk aan schildklierproblematiek ,bijnieruitputting en oestrogeendominantie.
- Overmatig alcoholgebruik.
- Ziekten waaronder: coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en ademhalingsziekten( zoals astma en COPD). Hier is vaak sprake van een verhoogde gevoeligheid voor histamine.
- Dysbiose in de darmen
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine of andere biogene aminen.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine
Rauwe, droge worstsoorten (zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst), bier, rode wijn, port, gist, belegen en oude kaas, schimmelkazen (brie, camembert e.d.), blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.), gefermenteerde en gerookte producten (zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus), avocado, spinazie, tomaat, zuurkool, aubergine, banaan, druiven, frambozen haring, makreel, sardine, tonijn, aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen cacao, chocolade, drop, eieren, kruiden, specerijen (vooral kerrie, kardemom, koriander, laos, gember, peper, paprikapoeder, vanille en kaneel), noten en zaden, peulvruchten, pinda´s, schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, krab en mosselen), varkensvlees, vanille, menthol, tomatenketchup en champagne.
De meest voorkomende histamine gerelateerde klachten
- Regelmatig hoofdpijn of migraine
- Slapeloosheid
- Gevoel van onrust, hartkloppingen
- Misselijkheid of braken
- Darmkrampen, diarree
- Verstopte neus, loopneus of benauwdheid
- Veel niezen
- Duizeligheid
- Warmte en roodheid
- Jeukende huid
- opvliegers
- hartkloppingen, versnelde hartslag
- overmatig zweten
- hoofdpijn, migraine
- hooikoorts
- jeuk, urticaria (netelroos), rode, jeukende huiduitslag, eczeem, psoriasis, angio-oedeem
- hitte-intolerantie
- hevige huidreacties na een muggenbeet
- loopneus, bloedneus, jeukneus, verstopte neus, niezen
- holteontstekingen (sinusitis)
- wagenziekte, zeeziekte
- geïrriteerdheid, onrust, stressgevoeligheid, angst
- misselijkheid, overgeven
- branderige, opgezette tong, aften
- hoog libido
- astma, inspanningsastma, benauwdheid, beklemd gevoel op de borst
- maagpijn, maagzuur
- menstruatiekrampen
- dunne, brijachtige ontlasting, kramp, opgeblazen gevoel
- slapeloosheid
- duizeligheid
- lage en hoge bloeddruk
Ga histamine te lijf
Histamine wordt door de enzymen in onze darmen en lever afgebroken. Bij een onbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen kan de histamine niet voldoende afebroken worden. Bij mensen met hooikoorts is vaak de lever overbelast, de status van de antioxidanten laag en het immuunsysteem overactief. In stressvolle periodes werken bovendien onze barrières minder goed. Tevens verbruiken we dan juist extra veel antioxidanten. Belast je lever dus niet met alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten. Gebruik zo veel mogelijk histamine-arme gezonde voeding. Drink minimaal 2 liter bronwater zonder koolzuur per dag om de lever te blussen.
Histamine en onze darmen
Bij een overmaat aan schadelijke schimmels en gisten produceert onze darmen alcoholachtige verbindingen (aldehydes). Deze aldehydes remmen de werking van enzymen die biogene aminen afbreken waardoor er de overgevoeligheid voor histamine toeneemt. Zorg voor een goed werkend spijsverteringskanaal en een optimale darmflora. Neem nutriënten die je darm en slijmvliezen verstevigen, verhoog je antioxidanten en verlaag je stress. Stress vraagt immers veel magnesium. Magnesium laat je tot rust komen en kan dus ook helpen hooikoortsklachten te verminderen. Preventief (dus vóór het hooikoortsseizoen begint) gefermenteerde voeding eten zorgt voor een goede darmflora. Heb je al hooikoorts dan werkt gefermenteerde echter voeding juist averechts. Gefermenteerde voeding bevat namelijk veel histamine.
Wil jij weten of histamine de oorzaak van je klachten zijn? Neem contact op met Praktijk Voedingbewustzijn. Tel. 0612368398