Gezond oud worden. Hoe doe je dat? Nu we langer leven dan vroeger krijgen we ook meer last van chronische ziekten, kanker, gewrichtsslijtage en geestelijke ongemakken. Maar dit hoeft niet! Ons lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen. Het kan afvalstoffen opruimen, beschadigde cellen repareren en nieuw weefsel aanmaken. Het kan schade zelfs voor 99,9 procent zelf herstellen. Wanneer de belasting voor je lichaam echter groter is dan het kan herstellen, slijt en verouder je sneller. Onze genen bepalen slechts voor een kwart hoe snel we verouderen. De rest wordt namelijk bepaald door onze leefstijl.
Het is nooit te laat voor een gezonde leefstijl
Ben je niet meer in de topvorm die bij jouw leeftijd past? Geen paniek. Met een gezonde leefstijl valt veel winst te behalen.
- Beweeg voldoende. Dit kan talloze chronische aandoeningen voorkomen
- Reduceer stress zo veel
- Investeer in sociale contacten
- Blijf positief denken
- Slaap voldoende
- Verbeter je eetgewoontes
Gezonde Voeding
Eet elke dag vers, vooral veel groente. Het liefst biologisch. Eet minimaal 2x per week vette vis en voeg nergens suiker aan toe. Beperk het gebruik van zoetigheid, frisdranken, vruchtensappen en alcohol.
- Eet niet teveel Hoe meer eiwitten je eet, des te sneller verouder je.
- Gebruik zo min mogelijk suikers. Je lichaam maakt hierop niet alleen insuline maar ook het groeihormoon IGF aan, welke de productie van eiwitten opvoert. Hierdoor verouder je dus sneller.
- De laatste tientallen jaren zijn we steeds minder vetten gaan consumeren en alsmaar dikker geworden. Met name onverzadigde vetten zijn zelfs heel gezond. Omega 3 is zelfs ontstekingsremmend en heeft een positieve invloed op hart- en bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem. Het kan zelfs helpen dementie te voorkomen.
- Er is maar één voedingsmiddel dat alleen maar voordelen kent: Vezels. Ze geven je een vol gevoel, stimuleren je darmperistaltiek, laten suikers minder snel snel in de bloedbaan komen. Alleen al door naar iemand zijn vezelinname te kijken kun je, zonder deze persoon ooit te hebben gezien, zeggen hoe gezond iemand is. Simpel gezegd: eet minder dierlijke en meer plantaardige voeding.
- Drink voldoende water. Zeker 1,5 tot 2 liter per dag.
Gezond oud worden met minder eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen en werkpaarden van ons lichaam. Vooral spieren bestaan uit eiwitten. Teveel eiwitten zijn echter ongezond. Hoe meer eiwitten of aminozuren je eet, des te sneller verouder je. Dit geldt vooral wanneer het de aminozuren (eiwitten) betreft die het lichaam niet zelf aan kan maken. Eiwitten zorgen voor groei. En groei betekent veroudering. Maar waarom is dat zo? Alle eiwitten die aangemaakt worden raken na verloop van tijd beschadigd. Ze veranderen van structuur en kunnen dan hun functie niet of nauwelijks uitvoeren. Wanneer deze ‘kapotte’ eiwitten niet afgebroken kunnen worden, gaan ze aan elkaar plakken. Vervolgens blijven ze rond de gezonde cel hangen waardoor deze verstikt. De opstapeling van eiwitten in het lichaam rondom cellen vormt uiteindelijk onze ondergang. Te veel eiwitten zijn dus ongezond.
Gezond oud worden met minder suiker
Het gaat met name om de suikers die een hoge glychemische lading hebben. Dit zijn suikers die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen waarvoor het lichaam veel insuline aan moet maken. Dit worden ook wel ‘snelle suikers’ genoemd. Behalve dat je lichaam insuline aanmaakt, geeft het ook IGF vrij. (insulin growth factor). Dit is een soort groeihormoon die de productie van eiwitten opvoert. Hierdoor verouder je ook sneller. Groeihormonen zoals IGF zorgen er namelijk voor dat je metabolisme (stofwisseling) krachtiger draait. Ons lichaam verslijt hierdoor ook sneller. Suikers spelen hierin een belangrijke rol. Suikers verhogen de kans op veel ouderdomsziekten. Denk maar aan diabetes type 2 en kanker. Uit onderzoek blijkt dat mannen die veel IGF afscheiden, negen keer meer kans op prostaatkanker hadden. Vrouwen met veel IGF concentraties in hun bloed hebben zevenmaal meer kans op borstkanker dan vrouwen met een lage IGF.
Gezond oud worden en suppletie
Niet alleen in de groei. Naar mate we ouder worden verandert echter ook onze behoefte aan vitamine en mineralen. Bij het ouder worden gaat de stofwisseling op een lager pitje branden en de eetlust neemt bij het ouder worden vaak af. De behoefte aan vitamines en mineralen blijft echter hetzelfde, soms zelfs hoger. Dit geldt niet alleen bij ziekte. De Gezondheidsraad adviseert niet voor niets een vitamine D-supplement voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 mcg per dag). Voor iedereen vanaf 70 jaar zelfs 20 mcg per dag. Ook vitamine B12 wordt bij 50-plussers vaak slecht opgenomen. Zeker bij maag- en/of darmproblemen. In de verenigde staten krijgen dan ook alle 50-plussers het advies om extra vitamine B12 te nemen.
Gezond oud worden. Zó doe je dat!
Iedere dag gezond en gevarieerd eten is vaak echter best een uitdaging. In het woord vitamine zit echter het Latijnse ‘vita’, dat leven betekent. Vitamines en ook mineralen zijn dan ook letterlijk van levensbelang. Als je dus langere tijd minder gezond of eenzijdig eet is het zeker mogelijk een vitaminetekort te ontwikkelen. Ook het gebruik van medicijnen kan de opname van vitamines verstoren. Ook verandert onze behoefte aan voedingsstoffen naar mate we oder worden. De gezondheidsraad adviseert niet voor niets voor vrouwen boven de 50 jaar 10 mcg vitamine D per dag. In de Verenigde Staten geldt ditzelfde ook voor vitamine B12. Vrijwel iedereen heeft in onze huidigesamenleving wel één of meerdere supplementen nodig. Met een eenvoudige Embtest krijg je een uitgebreid overzicht van je vitamine- en mineralenstatus. Zeker zo belangrijk is ook je vrije radicalen status het functioneren van je organen en nog veel meer. Een goede investering in je lichaam, welke zich in gezondheid uitbetaald.