Gezond afvallen draait om eten, niet om diëten
Welke calorieën je eet maakt een wereld van verschil. Je lichaam ziet er op een eetpatroon van 1850 kcal. aan groenten heel anders uit dan aan 1850 kcal. aan milky ways. En dan hebben we het er nog niet eens over hoe je je voelt. Kan je lichaam er iets nuttigs mee, zitten er voedingsstoffen in, dan is het voeding en zal het een bijdrage leveren aan je gezondheid. En aan een gezond gewicht. Kan je lichaam er niks mee omdat er geen of nauwelijks voedingsstoffen inzitten, dan is het vulling. Met vulling is het onmogelijk om langdurig een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Een interessante workshop is Afvallen zonder honger. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op 25 april, 1 en 10 mei.
Afvallen? De natuur kent zijn grenzen
- Als je door de jaren heen te zwaar bent geworden en je wilt van het overtollige vet af, dan moet je realistisch zijn. Je bent niet in een paar weken te zwaar geworden dus je bent ook niet binnen een paar weken op gewicht. Per dag kun je per kilo vet dat je hebt, niet meer dan 70 kcal. (bron) verbruiken. Dat is 7,8 gram vet per kilo. Dit verklaart ook waarom je steeds minder snel afvalt. Hoe minder kilo vet je lichaam heeft des te minder vet kun je immers per dag verliezen.
- Ten opzichte van iedere gram glycogeen heeft je lichaam 4 gram vocht opgeslagen. Daarom val je de eerste week het meest af: die eerste kilo’s zijn 80% vocht en 20% glycogeen.
- Het aantal calorieën dat je verbruikt in rust is is je BMR. (Base Metabolic Rate). Deze calorieën heb je nodig om jezelf in leven te houden. Deze minimale stofwisseling levert energie voor het lichaam, zodat onder andere het hart kan kloppen en de longen kunnen ademhalen. De BMR is bij iedereen verschillend. Gemiddeld heb je zo’n 70% van je energie-inname nodig om te “overleven”. Wanneer je minder eet dan je nodig hebt gaat je lichaam hierop reageren met het verlagen van het aantal calorieën dat je verbruikt. Dit belemmert dus het afvallen. Door het energieverbruik van je BMR te verhogen val je af. Dit is vele malen effectiever dan diëten tegen de natuur in.
Wat beïnvloedt je je BMR?
- Een goede darmflora. Slechte bacteriën zorgen voor een hardnekkig overgewicht.
- Stress zorgt voor overbelasting van de bijnieren. Hierdoor vertraagt je schildklier en wordt afvallen moeilijk.
- Stress verstoort je hormoonbalans. Je maakt meer cortisol aan waardoor je aankomt.
- Te veel voeding waarbij veel insuline aangemaakt moet worden. Met insuline in het bloed is het onmogelijk vet te verbranden
- Je lichaam heeft moeite met het ontgiften en slaat afvalstoffen veilig op in vetcellen. Dit is vet dat je lichaam hardnekkig vasthoudt.
- Hoe minder spieren, hoe trager je stofwisseling, des te moeilijker wordt het afvallen. Krachttraining is effectiever dan cardio.
- Staat je stofwisseling als gevolg van jarenlange (crash)diëten in de overlevingsstand dan wordt iedere kruimel voedsel direct opgeslagen als vet.
- Belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, zink of de B-vitamines zijn nodig om vet te kunnen verbranden.
- Het gebruik van medicijnen die als bijwerking hebben dat je moeilijk kunt afvallen. Let op: de pil is ook een medicijn.
- Bij het ouder worden vertraagt je stofwisseling. Je lichaam heeft dan minder voedsel nodig
Afvallen draait niet om minder eten en meer bewegen
Het grootste obstakel naar succes, en onderschat dit vooral niet, is dat je daarbij zal moeten leren wat nou echt gezonde voeding is en wat niet. Focus op gezond worden, dan volgt een gezond gewicht bijna altijd als vanzelf. Het mooie is dat je daarbij geen wilskracht nodig hebt, omdat je niet strijdt tegen het overlevingsmechanisme van je lichaam. Afvallen draait om eten, niet om diëten! Alle bewerkte voeding, zeg maar bijna alles waar een verpakking omheen zit, betekent doorgaans een belasting voor je lichaam. Er zitten te weinig voedingsstoffen in, maar vaak wel belastende stoffen voor je lichaam. Het is vulling, geen voeding. Voor een optimale gezondheid en veel energie heeft je lichaam heel veel verschillende voedingsstoffen nodig. Deze zitten alleen in onbewerkte voeding.Voor de workshop op 25 april. 2 en 10 mei zijn nog enkele plaatsen vrij.
Voor informatie klik op de link Afvallen zonder honger