Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een aandoening met chronische pijn in de spieren en het bindweefsel. Dus niet in de gewrichten zelf. Het wordt daarom ook wel weke delen reuma genoemd. Het woord fibromyalgie komt uit het Grieks: ‘fibro’ staat voor bindweefsel, ‘myo’ staat voor spier en ‘algie’ voor pijn. De hoofdklachten zijn spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aanhechten. De klachten komen voor op specifieke plekken die tenderpoints worden genoemd. Pijnpunten beginnen meestal in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Vaak gaan ze gepaard met stijfheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Andere klachten die bij fibromyalgie horen zijn chronische vermoeidheid, temperatuurgevoeligheid, concentratiestoornissen, darmklachten, gevoelloosheid, tintelingen, hoofdpijn, depressieve gevoelens en angsten. De klachten zijn wisselend en zijn vaak de éne dag meer dan de ander.
Hormonen en darmen herstellen
Onze spiercontractie, pijngrens en stemming wordt mede door ons hormoon serotonine bepaalt. Tekorten aan serotonine kunnen dan ook depressieve gevoelens veroorzaken én de pijngevoeligheid versterken. Bovendien is serotonine noodzakelijk voor de aanmaak van melatonine. Onze darmen produceren onder invloed van melatonine immuun-cellen. Deze kunnen ‘s-nachts zenuw- en hersenschade, maar ook spieren en weefsels herstellen. Voldoende serotonine en melatonine zijn dus bij fibromyalgie van groot belang.
Ontstekingen, voedselintoleranties en verminderde serotonine-aanmaak zijn echter vaak het gevolg van een dysbiose in de darmen. De oorzaak van deze disbalans is meestal een gevolg van te weinig maagzuur, verzuring en/of een spijsverteringsprobleem. Bovendien zorgt Maagzuur zorgt niet alleen voor de vertering van eiwitten maar maakt het ook schimmels en bacteriën onschadelijk en is het onmisbaar voor een goede opname van mineralen en vitaminen.
Ontstekingen verminderen
Voedselintoleranties kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Veel fibromyalgiepatiënten blijken hier last van te hebben. Maar ook virussen/bacteriën, stress, toxische stoffen, straling, bewerkte voeding en zuivel kunnen deze zogenaamde laaggradige ontstekingen veroorzaken. In de darm groeit namelijk op slecht verteerde voeding schimmels, gisten en/of rottingsbacteriën. Deze leiden weer tot ontstekingen en voedselovergevoeligheden én verminderen de opname van voedingsstoffen.
Voedingsstoffen aanvullen
Voedingsstoffen zijn noodzakelijk om de vele belangrijke functies in ons lichaam optimaal te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze energievoorziening, maar vooral ook aan de opbouw van onze spieren en botten. Bovendien hebben we ze nodig om ziekmakende stoffen in ons lichaam te bestrijden en voor onderhoud van organen, zenuwstelsel, hormonen en ons bloed. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen die we meestal voldoende binnen krijgen. Zij bezitten echter niet allemaal vanzelfsprekend de gewenste hoeveelheid vitaminen en mineralen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Een tekort aan voedingsstoffen vermindert onze weerstand en maakt ons vatbaarder voor allerlei ontstekingen. Een moe, lusteloos gevoel en weinig energie worden echter tegenwoordig helaas nog maar zelden aan onvoldoende voedingsstoffen gelinkt.
Wil jij weten hoe het met je hormonen of voedingsstoffen gesteld is, of wil je meer info over het aanpakken van je klachten? Tijdens een consult een gratis kennismakingsconsult kun je ontdekken wat Voedingbewustzijn voor jou kan betekenen. Voorafgaande aan het consult ontvang je online een hiervoor speciaal ontworpen vragenformulier zodat dit consult zo optimaal mogelijk benut kan worden.
Op verzoek kun je dit consult ook uitbreiden met een EMBtest. Behalve de status van je mineralen- en vitaminehuishouding ontvang je dan ook een analyse over je hormonen, spijsverteringsorganen, allergieën en nog veel meer belangrijke gezondheidsindicaties. Een eenvoudige vingerprik is hiervoor voldoende. Bel voor een afspraak of meer informatie 0612368398 of mail naar info@voedingbewustzijn.nl.