De Huid

De Huid

Er is een miljoenenindustrie gewijd aan crèmes en serums. Het liefst willen we immers allemaal  een stralende, egale, strakke, zachte en mooi doorbloede huid. Bij het gebruik van schoonheidsproducten staan we er echter niet bij stil dat onze huid voornamelijk gevoed wordt door dat wat we eten. Ware schoonheid komt van binnenuit. Behalve onze voeding bepalen ook ons immuunsysteem, de hormoonhuishouding, je slaap en de hoeveelheid stress de conditie van je huid. Natuurlijk is het verouderingsproces nooit geheel te stoppen. Maar rimpels, een doffe teint, een slappe huid en pigmentvlekken kun je zelfs zonder cosmetische hulp wel zo veel mogelijk te lijf gaan.

Veroudering van de huid

De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Zoals bacteriën, virussen, vervuiling, IV-stralen en toxines. Ook  de lichaamstemperatuur en een optimale vochtbalans worden door je huid geregeld. Dagelijks worden miljoenen oude huidcellen afgevoerd en vervangen voor nieuwe cellen. Naarmate we ouder worden verloopt dit proces helaas langzamer. Naast natuurlijke veroudering veroorzaken ook alle vormen van stress huidveroudering. Deze boosdoeners noemen we  vrije radicalen. Voorbeelden van vrije radicalen zijn bisfenolen en pesticiden. Helaas bevatten ook veel cosmetische producten tal van vrije radicalen. Zoals parabenen, sulfaten, PEG, siliconen of hypoallergene stoffen. Zij verstoren hierdoor de hormoonbalans en veroorzaken dus indirect ook huidveroudering. Deze vrije radicalen verminderen namelijk de aanmaak van collageen, elastine, hyaluronzuur en melanine. Met ongewenste pigmentvlekken als gevolg. Met  antioxidanten kunnen we gelukkig de schade van deze vrije radicalen verminderen. Antioxidanten krijg je binnen via voeding of supplementen, maar ons lichaam kan ze ook zelf aanmaken.

Stress

Stress is een enorme belasting voor je huid en je collageen. Dit geldt behalve voor emotionele stress ook voor lichamelijke en toxische stress. Lichamelijke stress wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door pijn en ontstekingen. Maar stress ontstaat ook door tekorten aan vitamines en mineralen, essentiële vetzuren, enzymen en allergieën plus fabrieksvoedsel. Oxidatieve stress ontstaat o.a. door alcohol, luchtvervuiling, een ongezond eetpatroon, roken, te weinig slaap, te weinig beweging, darm- of leverproblemen en stress. Alle vormen van stress zetten ons immuunsysteem aan. Door de aanmaak van stresshormonen als reactie op het immuunsysteem kunnen de bijnieren overbelast raken. Dit zorgt weer voor een verstoring in de hormoonbalans,  met o.a. huidproblemen als gevolg. Gezonde voeding, ontspanning, beweging, ademhaling en de juiste supplementen hebben verminderen juist stress.

De invloed van hormonen op de huid

Met name het groeihormoon, schildklierhormoon, insuline, oestrogeen, testosteron en cortisol een belangrijke rol. Ze regelen de stevigheid, talgproductie, vochthuishouding, doorbloeding en pigmentatie van je huid.  Naarmate we ouder worden verandert ook onze hormoonbalans.

  • Oestrogeen heeft een verstevigend, egaliserend en oplichtend effect. Het verbetert de doorbloeding en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Helaas neemt de productie van oestrogeen na de overgang af.
  • Insuline zorgt voor de energietoevoer naar de cellen. Continu hoge insulinespiegels (teveel suikerrijk voedsel) stimuleert echter de productie van talg. Ze veroorzaken acné en een overmatige haargroei bij vrouwen.
  • Testosteron beïnvloedt de talgproductie in de huid. Teveel veroorzaakt een toename van talg, vergrote poriën en een verdikking. Dit bevordert de vorming van acné.
  • Cortisol is een stresshormoon. Hierdoor neemt de barrièrefunctie en de weerbaarheid tegen ontstekingen van de huid af. Eczeem, rosacea en acne kunnen hierdoor verergeren.
  • Het schildklierhormoon zorgt voor een goede doorbloeding en vochtgehalte. De oorzaak van een tekort aan schildklierhormoon kan komen door voedingsstoftekorten, crashdiëten, chronische stress, een slechte darmwerking of ontstekingsziektes. Een tekort uit zich in fijne lijntjes onder je ogen, koude handen en voeten, een drogere / blekere huid en couperose.
  • DHEA wordt ook wel het anti-aginghormoon genoemd. Dit hormoon is belangrijk voor de aanmaak van andere hormonen die voor je huid onmisbaar zijn. Het DHEA-niveau daalt naarmate we ouder worden, maar ook door stress.

De  Lever

De huid is ons grootste orgaan en tevens ook een verlengstuk  van de lever. Het helpt je lichaam te ontgiften en schoon te houden. Veel huidproblemen ontstaan dan ook doordat het aanbod afvalstoffen groter is dan de lever kan verwijderen. Naast onze belangrijkste uitscheidingsorganen lever en nieren spelen ook je darmen, blaas, huid en longen een belangrijke rol. Overbelasting van deze organen uiten zich in eerste instantie vaak in wat rode uitslag, eczeemplekjes, vermoeidheid, slecht slapen, spierpijn en een verzwakt immuunsysteem.  Daarna uit het zich in het bindweefsel. Aandoeningen zoals huiduitslag (acné, eczeem, roos), steenpuisten, doffe huid, overgewicht, (blaas)ontstekingen, stenen in gal of nieren, vocht vasthouden, zwak immuunsysteem en stressgevoeligheid kunnen dan de kop opsteken. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, ontstaan aandoeningen zoals welvaartziekten, bijnieruitputting, auto-immuunziekten, reumatische klachten enz. Dit uit zich vaak in pigmentvlekken, levervlekken, wratten en zelfs huidkanker. Wil jij afvalstoffen afvoeren door middel van een detox?   Zorg dan eerst dat je lever en nieren maar ook de andere uitscheidingsorganen deze afvalstoffen wel uit je lijf kunnen verwijderen!

De Darmflora

Je huid is de spiegel van je darm. Een goede darmflora is onmisbaar voor een juiste hormoonhuishouding en bepaalt dus ook de conditie van je huid. Darmproblemen uiten zich dan ook vaak in diverse huidproblemen. Zoals rosacea, acné en eczeem. Alles wat de darmen niet af kunnen voeren moeten de nieren afvoeren. En alles dat de nieren niet af kunnen voeren moet de huid afvoeren! Voeding die schadelijk is voor je darm, is dus ook schadelijk voor je huid! Je huid vernieuwt zich elke 6 weken. Als je huidklachten hebt en je gaat met voeding aan de slag, dan zie je na 6 weken vaak nog niet zo veel verbetering als je wel zou wensen. Soms zie je zelfs een verslechtering optreden. Deze kan wel een maand aanhouden. Dit heeft te maken met de verandering die dan op een veel dieper celniveau moet plaatsvinden. Het is juist een goed teken. Na 4 maanden moet er echt een gezondere huid te voorschijn komen!

De huid

Een gezonde huid is stevig, strak, glanzend, heeft een gezonde kleur, weinig rimpels, geen oneffenheden en is niet vochtarm of schilferig.

Het is dus ons grootste orgaan, weegt zo’n 10 kilo en is ongeveer 2 vierkante meter groot. Het beschermt ons niet alleen tegen factoren van buitenaf. Ze zorgt o.a. ook voor warmteregulatie, scheidt talg en zweet uit, vormt vitamine D en zorgt voor energieopslag in de vetcellen. De huid is opgebouwd uit 3 lagen waarin een grote hoeveelheid cellen en zenuwen actief zijn.

  • De opperhuid (bovenste laag) bestaat uit huidcellen die dood zijn. Deze laag beschermt je onder andere tegen ziektekiemen en uitdroging. Deze huidcellen vernieuwen zich elke maand. Overdag doet de huid niet zo veel. Een vocht inbrengende dagcrème heeft dan ook niet zo veel zin. Wel een beschermende dagcrème die de huid beschermt tegen bijvoorbeeld uitlaatgassen, UV-stralen en uitdrogen. Een nachtcrème hoort voedend te zijn.
  • In de lederhuid (middelste laag) zit het bindweefsel. Dit geeft het de stevigheid en elasticiteit. In deze laag zitten ook bloedvaten in voor aanvoer van voedingsstoffen, zuurstof en warmtevoorziening. Verder bevinden zich hier lymfevaten welke zorgen voor afvoer van afvalstoffen en zenuwen om te kunnen voelen. In deze laag bevinden zich fibroblasten, collageen-vezels en elastine-vezels. Het is de belangrijkste laag ter verdediging van dit grote orgaan. De lederhuid wordt niet elke maand vernieuwd en beschadiging van deze laag blijft als een litteken zichtbaar.
  • De onderhuid is de laatste laag en bevindt zich tussen de huid en spieren/pezen. Deze beschermende laag zorgt ook voor je lichaamsvorm omdat er veel vetcellen inzitten en bepaalt tevens de veerkracht van je huid. Er lopen veel bloedvaten door en voedingstoffen worden hier opgeslagen en afgegeven.  Te dik zijn, cellulitis en brede heupen hebben alles te maken met de onderhuid.

Vaak gebruikte (huid)termen

Fibroblasten zijn cellen in de lederhuid die o.a. zorgen voor de aanmaak van collageenvezels en elastine-vezels. De hoeveelheid neemt af naar mate je ouder wordt.
Collageen: 70% van de huid bestaat uit collageen.  Het is belangrijk voor een mooie, jonge, strakke huid.  Het is een eiwit dat erg gevoelig is en snel door vrije radicalen wordt aangetast. Dan ontstaan er ontstekingen, verkalking, rimpels of een beschadigde huid.  Belangrijk is dat je niet uitdroogt en voldoende water drinkt. Helaas onttrekken koffie, zwarte thee, suiker en alcohol vocht  en drogen dus je huid uit.  Bovendien belasten ze de lever (en dus het lichaam) enorm.  Laat zeep en chemische producten achterwege, stop met te lang zonnen en roken, maar eet vooral gezonde voeding.
Elastine zit in het bindweefsel en is een elastische proteïne. Wanneer je ouder wordt, maakt het lichaam minder collageen en elastine aan en verliest de huid zijn stevigheid en elasticiteit. Dan komen de rimpels tevoorschijn. Ongezonde voeding en vrije radicalen versnellen dit proces.

Huid typen

Vochtarme huid: droog/trekkerig, dof, fijne rimpeltjes, dunne huid. Jeuk, mee-eters, gerstekorrels, snel rode plekken door irritatie kleding.
Vette huid: Te veel talgaanmaak, glimmend laagje op de huid. (Niet altijd een onzuivere huid) geen goede doorbloeding, puistjes, mee-eters, gevoeligheid, grove poriën, dikke huid.
Gevoelige huid: Gaat vaak gepaard met pijn en snel reacties op kleding/crèmes etc. Roodheid/vlekken, overmatige doorbloeding, huid kan gloeien/pijn doen, eczeemvorming, medicijngebruik
Vetarme huid: Rijpere huid. Lijntjes, rimpels, verslapping, minder volle/stevige huid, dikker of dunner wordende huid, ovaalvormige poriën, pigmentvorming, droger of vetter worden de huid.
Rijpere huid: De bovenste huidlaag blijft langer zitten. Lijntjes, rimpels, verslapping, minder volle huid, minder stevige huid.

 

Heb jij huidklachten die je graag wilt oplossen? Wil jij meer weten over voedende supplementen voor jouw huidtype? Of informatie over geschikte crèmes zonder verkeerde bestandsdelen (dus zonder vrije radicalen)?
Maak een vrijblijvende afspraak met Voedingbewustzijn: www.VBZ.nu of bel 0612368398

TIP: Kijk ook eens naar de EMB test. Het geeft je o.a. een duidelijk overzicht van alle voedingsstoffen en werkzaamheid van de uitscheidingsorganen in jouw lijf.
Óf doe een test met de Magnetische Bioresonantie analyzer. Je onvangt overzichtelijk waardevolle informatie over je huid en andere brlsngrijke gegevens over je gezondheid.
TIP: Een mooi boek over de huid van Irene Lelieveld.