After-diner ontstekingen na het eten van voedsel

Blogs

after-diner

After-diner ontstekingen na het eten van voedsel

De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie.  Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer
mond gezondheid

Mond-gezondheid

Mond-gezondheid. Met de opkomst van de industrie is de welvaart gestegen, maar niet onze mond-gezondheid. Sinds die tijd bevat de voeding meer en hogere percentages geraffineerd meel dan voorheen. Met de komt van fastfood steeg ook de inname van ongezonde vetten en  energie. (calorieën). Met als gevolg een toename aan welvaartsziekten. Zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten. Met de toename van frisdrankgebruik is daar ook nog een...Lees meer
vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang? "Het komt vast door de hormonen!” Vaak worden klachten zoals spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn op de hormonen afgeschoven. Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron werken nauw samen. Met insuline en cortisol vormen zij de ruggengraat van het hormoonnetwerk. Voor vrouwen is de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron uitermate belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid, op zowel jongere als oudere leeftijd. Estradiol (de...Lees meer
overgang

Overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo'n 1 miljoen eicellen. Om zwanger te kunnen raken produceren de eierstokken tijdens de vruchtbare periode twee hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron. Rond je 35ste levensjaar begint de productie van deze hormonen al te dalen. Ook tijdens een regelmatige menstruatie is rijpt er dan ook niet altijd een eitje. Als er geen eitje rijpt, daalt ook automatisch de productie van oestrogeen en progesteron. Dit is...Lees meer
butyraat

Butyraat ofwel boterzuur. Vetgoed!

Je kent butyraat wel, maar je wist nog niet dat het zo heet. Het zit onder andere in Franse kaas. De vieze geur die je ruikt is het butyraat.  Ook in zweet(voeten) ruik je de butyraat. Leuk weetje: speurhonden volgen het butyraat om een geurspoor te volgen.

Boterzuur onmisbaar voor je gezondheid

Butyraat is een korte-keten-vetzuur (ofwel Short Chain Fatty Acids (SCFA) omdat het minder dan 6 koolstofatomen bevat). Het is belangrijk...Lees meer
darmklachten

Darmklachten normaal?

Helaas heerst er nog altijd een taboe op het onderwerp poep. Maar wist je dat de ontlasting veel over je gezondheid vertelt?  Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder 54.000 deelnemers blijkt dat bijna een kwart (23%) van de Nederlanders darmklachten en/of problemen met de ontlasting heeft. Dit kan een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken. Behalve dat onze darm voor het verteren en de opname van...Lees meer
collageen

Collageen: het meest voorkomende eiwit

Collageen is één van de belangrijkste eiwitvormen in ons lichaam. Het zorgt hoofdzakelijk voor samenhang en stevigheid van onze weefsels. zoals botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, huid, pezen, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Collageen is als het ware de lijm die ons lichaam samenhoudt. Dit essentiële eiwit speel tevens een cruciale rol in de stevigheid van onze darmwand. Ongewenste stoffen kunnen niet door de darmwand in de bloedbaan komen, wat veel gezondheidsproblemen voorkomen....Lees meer
anamnese

Je bent wat je eet, maar alleen als je het verteert!

Ik eet gezond, heb ik dan toch supplementen nodig?

Een slechte spijsvertering is de belangrijkste reden voor het ontstaan van tekorten aan voedingsstoffen. Voor veel mensen zijn  spijsverteringsklachten (zoals maagklachten, chronische obstipatie of diarree, gasvorming, stinkende en/of plakkende ontlasting) een dagelijks ongemak. Deze klachten duiden echter op een slechte vertering van het voedsel. Helaas wordt alleen goed verteerd voedsel in een goed werkende darm opgenomen. Daarbij spelen zowel je maag,...Lees meer
resistent zetmeel

Resistent zetmeel en de vele gezondheidsvoordelen

Resistent zetmeel is een type zetmeel dat niet wordt verteerd door de dunne darm en dus níet als glucose in de bloedbaan komt!  Resistent Zetmeel zijn voedingsvezels en voeden de goede bacteriën in onze dikke darm. Hierdoor verhogen ze niet alleen de productie van gezonde vetzuren maar helpen ze ons langer gezond en fit te blijven.

Wat is resistent zetmeel en waarom is het zo gezond

Resistant starch, oftewel Resistent Zetmeel (RS) is een...Lees meer