De vervette lever

Blogs

vervette lever

De vervette lever

Er lopen meer mensen met een vervette lever rond dan we denken. Ger Koe, specialist en onderzoeker verbonden aan Maastricht UMC+ en de Universiteit van Maastricht, heeft het van dichtbij meegemaakt: op het oog kerngezonde mensen krijgen buikpijnklachten of voelen zich misselijk en vermoeid doordat de lever zijn werk niet meer naar behoren kan uitvoeren.  Deze overbelaste lever noemen we ook wel een vervette lever. Volgens de Maag...Lees meer

vetzuren

 

Een kei-vet artikel over vetzuren!

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom vetten. Vroeger werden alle vetten in het verdomhoekje gezet. Als je slank wilde zijn, moest je vooral geen vetten eten. Dergelijke trends kunnen leiden tot een disbalans in het eetpatroon en daarmee in de gezondheid. In onze natuurdrogisterij zien we dan superslanke vrouwen met enorme PMS-...Lees meer
cholesterol te hoog

Cholesterol te hoog!?

Cholesterol

  • Een steroïde molecuul en vetachtige stof die voor je lichaam erg belangrijk is.
  • Cholesterol zorgt onder andere voor de opbouw van cellen en organen en de aanmaak van hormonen. Zonder cholesterol is er dus geen aanmaak van  vitamine D, cortisol, aldesteron, progesteron, oestrogenen  en testosteron.
  • Bovendien is cholesterol een belangrijke grondstof voor de aanmaak van gal (dus vetvertering).
  • We hebben het nodig om ontstekingen te remmen of te...Lees meer

Cholesterolverlagers: een vette fraude

Door Bert Egberts. Hoofdredactie: Karel van Wolferen, Emiritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam en oud-correspondent van NRC Statines (cholesterolverlagers of cholesterolsyntheseremmers) worden al meer dan vier decennia voorgeschreven aan mannen en vrouwen ondanks dat de voordelen van deze middelen minimaal zijn. Toch blijft de medische industrie met als wereldmarktleider Merck Sharp & Dohme, samen met cardiologen en huisartsen deze middelen in toenemende mate voorschrijven, met kwalijke gevolgen.

Cholesterol is een vetachtige substantie

die van...Lees meer

omega 3 onmisbaar bij jong en oud

Omega 3 vetzuren zijn in alle lichaamscellen aanwezig. Zij zorgen voor onze glucose- en vetstofwisseling. Bovendien is het onmisbaar bij het onder controle brengen en beëindigen van ontstekingen en pijn. Omega 3 vetzuren  zorgen voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel, de afweer en het immuunsysteem. Deze vetzuren verlagen onze bloeddruk en dus de kans op hart- en vaatziekten. Omega 3 zit van nature in vette vis...Lees meer
suiker het witte gif

Suiker het witte gif

Suiker het witte gif. Wat is suiker? Een verzamelnaam voor simpele koolhydraten met een zoete smaak. Het is een vorm van koolhydraten die geen toegevoegde waarde aan de voeding geeft.
Integendeel. Het is een nep-energiebron met veel nare gevolgen. Het staat voor lege calorieën. Het onttrekt vitaminen en mineralen aan het lichaam. Zoals de vitaminen B en C, magnesium, calcium, zink en chroom.

Suiker en fructose werken verslavend

Suiker activeert het beloningscentrum in...Lees meer
eiwitten in het bloed

eiwitten in het bloed

Functie eiwitten in het bloed

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen en al deze cellen bevatten eiwitten. Dit maakt eiwitten onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Ons spijsverteringssysteem breekt eiwitrijke voeding af tot kleinere bouwstenen. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen door onze cellen. Ongeveer 70 procent van deze aminozuren wordt in de lever en lymfeknopen omgezet in lichaamseiwit. De overige 30 procent wordt door het lichaam als energie gebruikt of...Lees meer
eiwitten in voeding

Eiwitten in voeding

Eiwitten zijn belangrijke, onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Het te veel eten van eiwitten kan echter net zo schadelijk zijn als een te weinig. Het eten van te veel eiwitrijke voeding is met name voor je lever, hart en nieren zeer belastend.  Dit geldt zo wel voor dierlijke als plantaardige eiwitten.  Te veel wil zeggen dat meer dan 30% van je totale calorie-inname uit eiwitten bestaat....Lees meer
zout, suiker en vet

zout, suiker en vet

Zout, suiker en vet. Het zijn de drie steunpilaren van onze bewerkte voedingsmiddelen én de veroorzakers van(nog meer) trek. Zout, suiker en vet zijn ook de ingrediënten die (meer dan alle andere) rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de obesitas-epidemie. Suiker is door zijn brute vermogen om de hersenen te prikkelen misschien wel het geduchtste ingrediënt. Suiker bepaalt vrijwel alle producten in de supermarkt. Zout wordt op tientallen manieren verwerkt tot...Lees meer
(mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren  50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.

(mond)gezondheid en voeding

Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
prebiotica

Prebiotica (vezels)

Prebiotica; de start van je gezondheid   Voedingsvezels komen ruimschoots voor in groenten, fruit en volle granen. Idealiter bestaat onze dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit. In totaliteit heeft een volwassene gemiddeld zo’n 25-40 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld is de inname onder de maat: mannen eten gemiddeld zo’n 22 gram en vrouwen zo’n 18 gram vezels per dag. Vezelrijk eten beschermt tegen hart- en vaatziekten,...Lees meer