De vervette lever

Blogs

vervette lever

De vervette lever

Er lopen meer mensen met een vervette lever rond dan we denken. Ger Koe, specialist en onderzoeker verbonden aan Maastricht UMC+ en de Universiteit van Maastricht, heeft het van dichtbij meegemaakt: op het oog kerngezonde mensen krijgen buikpijnklachten of voelen zich misselijk en vermoeid doordat de lever zijn werk niet meer naar behoren kan uitvoeren.  Deze overbelaste lever noemen we ook wel een vervette lever. Volgens de Maag...Lees meer
eiwitten in het bloed

eiwitten in het bloed

Functie eiwitten in het bloed

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen en al deze cellen bevatten eiwitten. Dit maakt eiwitten onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Ons spijsverteringssysteem breekt eiwitrijke voeding af tot kleinere bouwstenen. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen door onze cellen. Ongeveer 70 procent van deze aminozuren wordt in de lever en lymfeknopen omgezet in lichaamseiwit. De overige 30 procent wordt door het lichaam als energie gebruikt of...Lees meer
eiwitten in voeding

Eiwitten in voeding

Eiwitten zijn belangrijke, onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Het te veel eten van eiwitten kan echter net zo schadelijk zijn als een te weinig. Het eten van te veel eiwitrijke voeding is met name voor je lever, hart en nieren zeer belastend.  Dit geldt zo wel voor dierlijke als plantaardige eiwitten.  Te veel wil zeggen dat meer dan 30% van je totale calorie-inname uit eiwitten bestaat....Lees meer
cholesterol te hoog

Cholesterol te hoog!?

Cholesterol

  • Een steroïde molecuul en vetachtige stof die voor je lichaam erg belangrijk is.
  • Cholesterol zorgt onder andere voor de opbouw van cellen en organen en de aanmaak van hormonen. Zonder cholesterol is er dus geen aanmaak van  vitamine D, cortisol, aldesteron, progesteron, oestrogenen  en testosteron.
  • Bovendien is cholesterol een belangrijke grondstof voor de aanmaak van gal (dus vetvertering).
  • We hebben het nodig om ontstekingen te remmen of te...Lees meer
zout, suiker en vet

zout, suiker en vet

Zout, suiker en vet. Het zijn de drie steunpilaren van onze bewerkte voedingsmiddelen én de veroorzakers van(nog meer) trek. Zout, suiker en vet zijn ook de ingrediënten die (meer dan alle andere) rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de obesitas-epidemie. Suiker is door zijn brute vermogen om de hersenen te prikkelen misschien wel het geduchtste ingrediënt. Suiker bepaalt vrijwel alle producten in de supermarkt. Zout wordt op tientallen manieren verwerkt tot...Lees meer
(mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren  50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.

(mond)gezondheid en voeding

Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
prebiotica

Prebiotica (vezels)

Prebiotica; de start van je gezondheid   Voedingsvezels komen ruimschoots voor in groenten, fruit en volle granen. Idealiter bestaat onze dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit. In totaliteit heeft een volwassene gemiddeld zo’n 25-40 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld is de inname onder de maat: mannen eten gemiddeld zo’n 22 gram en vrouwen zo’n 18 gram vezels per dag. Vezelrijk eten beschermt tegen hart- en vaatziekten,...Lees meer
after-diner

After-diner ontstekingen na het eten van voedsel

De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie.  Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer
mond gezondheid

Mond-gezondheid

Mond-gezondheid. Met de opkomst van de industrie is de welvaart gestegen, maar niet onze mond-gezondheid. Sinds die tijd bevat de voeding meer en hogere percentages geraffineerd meel dan voorheen. Met de komt van fastfood steeg ook de inname van ongezonde vetten en  energie. (calorieën). Met als gevolg een toename aan welvaartsziekten. Zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten. Met de toename van frisdrankgebruik is daar ook nog een...Lees meer
vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang? "Het komt vast door de hormonen!” Vaak worden klachten zoals spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn op de hormonen afgeschoven. Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron werken nauw samen. Met insuline en cortisol vormen zij de ruggengraat van het hormoonnetwerk. Voor vrouwen is de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron uitermate belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid, op zowel jongere als oudere leeftijd. Estradiol (de...Lees meer
overgang

Overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo'n 1 miljoen eicellen. Om zwanger te kunnen raken produceren de eierstokken tijdens de vruchtbare periode twee hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron. Rond je 35ste levensjaar begint de productie van deze hormonen al te dalen. Ook tijdens een regelmatige menstruatie is rijpt er dan ook niet altijd een eitje. Als er geen eitje rijpt, daalt ook automatisch de productie van oestrogeen en progesteron. Dit is...Lees meer