alcohol

alcohol

Eén van de vele negatieve gevolgen is dat het onze darmflora zeer nadelig kan beïnvloeden.  Alcohol (ethanol) wordt in ons lichaam omgezet in het zeer giftige (en mogelijk kankerverwekkende) acetaldehyde. Vervolgens zet de lever de alcohol om in acetaat, dat via de gal in de darmen wordt geloosd. Dit zorgt voor een enorme toename aan koolstof, wat als een soort Pokon op bacteriën werkt. Hierdoor vindt er een woekering van verkeerde bacteriën plaats. Lees verder voor feiten en fabels over alcohol. Het drinken van alcohol is echter op vele vlakken schadelijk voor ons lichaam en hersenen.

Feit

  • Een glaasje wijn of bier ontspant
  • Het kan inderdaad tegen de stress helpen, althans het eerste glaasje. Alcohol is een dempende stof, dus dempt het ook vervelende gevoelens als spanning. Maar bij doordrinken of regelmatig gebruik vergroot je juist de kans op spanning.
  • Het is een lekker “slaapmutsje”.
    Mensen die alcohol drinken voordat ze naar bed gaan, slapen inderdaad sneller in. Dat weten we uit ons slaaponderzoek, waarbij deelnemers onder meer een dagboek bijhouden. Ze rapporteren dat ze makkelijk in slaap vallen. Alleen slapen ze erna dikwijls onrustiger dan zonder alcohol. Ze slapen lichter, worden vaker wakker en moeten meermaals naar het toilet.

Feiten

  • Alcohol vergroot de kans op kanker
  • Dit geldt voor verschillende soorten kanker. Welk type alcohol je drinkt maakt geen verschil: bier, rode wijn of sterke drank. Vooral de kans op borstkanker neemt toe, al met één glas per dag. Het spijsverteringsstelsel is ook een bekende gevarenzone. Maag-, lever- en darmartsen zullen altijd vragen naar je alcoholgebruik wanneer je met klachten komt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tweehonderd ziektes waarbij alcohol in meer of mindere mate een rol speelt.”
  • Des te ouder, des te drankzuchtiger
    Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het alcoholgebruik van Nederlanders toe. Iemand die jonger is dan 25 jaar drinkt gemiddeld twee tot drie keer per week. Dat stijgt echter per decennium. Zo drinken mensen van 65 jaar en ouder gemiddeld vijf tot zes keer per week alcohol. Dit blijkt uit onderzoek onder deelnemers aan IkPas.

Fabels

  • Eén glaasje wijn per dag is beter voor je gezondheid dan niet drinken.
    Dit wordt vaak gezegd maar het klopt niet.
  • Het is goed voor hart- en bloedvaten.
    Vroeger werd gezegd dat een geringe hoeveelheid alcohol goed zou zijn. Recenter onderzoek toont echter aan dat deze stelling niet langer houdbaar is. Veel alcohol drinken kan aanleiding geven tot hoge bloeddruk. Waardoor juist het risico op een hartinfarct sterk toeneemt. Bovendien verhoogt het de kans op hartritmestoornissen.
  • Als je overdag een glaasje neemt, heb je een alcoholprobleem.
    Het ligt genuanceerder. Waar het om gaat is: welke rol speelt alcohol in je leven? Wat doet alcohol met je? Heb je het nodig om te ontspannen na een drukke dag? Als je dwangmatig elke middag naar de koelkast loopt om een biertje te pakken of een glas wijn in te schenken, dan kun je jezelf afvragen waarom je dat doet.
  • Sterke drank stimuleert het seksleven.
    Misschien wekt alcohol het lustgevoel op, omdat je losser wordt. Maar in principe presteer je slechter in bed met alcohol op.
  • Mannen kunnen moeilijker hun borreltje laten staan dan vrouwen.
    Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het lastiger vinden om te minderen dan mannen. Waarom? Het gaat hier opnieuw om de functie die alcohol in hun leven speelt. Bij vrouwen is alcohol meer geïntegreerd in het dagelijks leven. Een wijntje ‘hoort’ bij gezellig en sociaal dingen doen. Tijdens het koken of lunchen met vriendinnen. Bij dingen die je toch al doet. Bij mannen werkt dat vaak anders. Ze drinken meestal bij gebeurtenissen die er niet altijd of elke dag zijn, zoals bij het voetbal kijken.

Feit/Fabel

  • Drank maakt je dement.
    De wetenschap zegt dat weinig drank beschermt tegen dementie en dat overmatig drankgebruik juist een schadelijke werking heeft. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. De combinatie dementie en drank is in ieder geval geen goede combinatie. Als dementerende mensen één borreltje nemen, vergeten ze dat ze kort ervoor ook al een borreltje hebben gehad. En daarna opnieuw. Maar of mensen ook dement wórden van drank, daarover zijn de meningen verdeeld.

50+ en alcohol

  • Met het stijgen van de jaren zal het lichaam alcohol minder makkelijk verwerken. Dat komt doordat het ouder wordende lichaam verandert.
  • Door de afname van lichaamsvocht en juist een toename van lichaamsvet. Maar ook door een verminderde werking van de lever. Alcohol levert dit orgaan schade op.  Hierdoor ontstaat een lagere tolerantie voor alcohol en een snellere intoxicatie van het lichaam.
  • Ze kunnen minder goed tegen drank. Dat geldt voor vrouwen in de overgang nog een tikje extra, omdat er hormonaal het een en ander verandert. Na de overgang trekt dit overigens weer bij.” Feit.

Alcohol; de ergste dikmaker

  • De opname alcohol in de bloedbaan is met een lege maag al na 30 minuten.
  • Met een volle maag is de opname alcohol in de bloedbaan 2 tot 3 uur.
  • Omdat je  lichaam geen alcohol kan opslaan, is het genoodzaakt de afbraak van alcohol voor te laten gaan op alle andere belangrijke processen. Waaronder dus ook de spijsvertering.
  • Door de lever omgezette alcohol wordt dus direct als vet in je lichaam opgeslagen. Evenals het eten dat je tijdens het drinken van alcohol nuttigde!
  • Omdat de afbraak van vetten stil, stapelt deze rechtstreeks in onzebuikholtes op waardoor organen in de verdrukking komen.
  • De verwerking van 1 fles wijn (of 6 glazen bier) tijdens de maaltijd kost minimaal 6 uur.

Alcohol en je lever

  • Bij het verwerken van alcohol produceert de lever proacetaldehyde = toxisch voor de hersenen.
  • Op een nuchtere maag gebeurt dit meer dan tijdens een goede maaltijd.
  • Alcohol veroorzaakt leververvetting en levercirrose. Alcoholgevoeligheid wijst op een verminderde activiteit van de leverenzymen.
  • Verhard de structuur van leverweefsel. Hierdoor ontstaat een verhoogde druk op de aders in het bovenste gedeelte van het lichaam (slokdarm).
  • Slokdarmspataderen geven geen klachten maar kunnen tot ernstige inwendige bloedingen leiden.
  • Spontane neusbloedingen kunnen een alarmsymptoom zijn.

Het zenuwstelsel/hersenfunctie en alcohol

  • Er treedt slaperigheid op.
  • Controle verlies bewegingen en spraak.
  • Gezichtsvermindering.
  • Geheugenverlies.
  • Hersenbeschadiging.
  • Jongeren zijn hiervoor extra gevoelig.

De darmen/darmflora en alcohol

  • Alcohol veroorzaakt gisting in de darmen.
  • Verstoort de normale darmflora.
  • Veroorzaakt spijsverteringsklachten.
  • De opname mineralen, vitaminen en overige voedingsstoffen vermindert.
  • Ondermijnt goede immuniteit.
  • Je darmen maken minder vitamine B aan.
  • Ons lichaam verbruikt vitamine C, vitamine K, zink, magnesium en kalium aan om de alcohol te verwerken.
  • Werkt verzuring in de hand. Zeker alcohol op basis van granen.
  • Bier en sterkedrank verzuren meer dan wijn en champagn.e

Alcohol veroorzaakt

  • Maagzweren.
  • Nierbeschadiging.
  • Stoornissen van de hormoonspiegels, de slokdarm en darmen.
  • Bij vrouwen is er zelfs een verband aangetoond tussen alcoholgebruik en borstkanker.

Bier en glyfosaat

Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren, gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze het hele veld onder. Hierdoor verdort het graan gelijkmatig, waardoor de oogst sneller verloopt. Dit gebeurt kort op elkaar waardoor er geen tijd is om het glyfosaat door de regen weg te laten spoelen. Ook bij de teelt van hop wordt vaak glyfosaat gebruikt. Met name goedkope biersoorten maken bovendien geen gebruik van bronwater, maar van kraanwater. Dit bestaat vaak uit oppervlaktewater. Oppervlaktewater bevat helaas ook vaak glyfosaat. Bier kan dus via drie verschillende wegen met glyfosaat vervuild raken. Glyfosaat is giftig voor de darmflora en verstoort de hormoonhuishouding. Bij sommige mensen én dieren is de hoeveelheid glyfosaat in het bloed de laatste jaren met meer dan 1000% gestegen.

De gevarenzone

  • Iedereen weet dat je lever beschadigd kan raken als je veel alcohol drinkt. Toch komt die boodschap niet echt aan bij de meeste mensen:
    leverbeschadiging is meer iets voor alcoholisten en zo zie je jezelf niet snel.
  • Maar wist je dat je in de gevarenzone zit als je als vrouw meer dan 7 glazen alcohol per week drinkt en als man meer dan 14 glazen?
  • Dit is omgerekend voor vrouwen gemiddeld 1 glaasje wijn per dag.

Resveratrol in rode wijn

  • Om de positieve effecten van resveratrol te merken zou je volgens de Mayo Clinic elke dag meer dan 1000 liter rode wijn moeten drinken!
  • Matig drinken iets dat gezonde mensen doen; niet iets dat ze gezond maakt.
  • Alcohol is schadelijk is voor je gezondheid
  • Het remt je vetstofwisseling. Ook dat ene glaasje.

Biologische rode wijn

  • Biologische rode wijn is beter.
  • Wat betreft de sulfiet kun je dus beter voor rode wijn kiezen.
  • Neem dan bij voorkeur biologische rode wijn keurmerk.

Wijn en sulfiet

  • Witte wijn bevat vaak meer sulfiet dan rode wijn.
  • Wijnmakers voegen sulfiet toe voor de houdbaarheid en de kleur, daarnaast zit er ook van nature al sulfiet in wijn.
  • Sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken en allergische reacties zoals huiduitslag, maagkramp en diarree.
  • In gedroogd fruit kan 10x zoveel sulfiet zitten als in wijn.

Gevoelig voor alcohol? sulfiet is de boosdoener, molybdeen de redder

Alcoholgevoeligheid wijst op een verminderde activiteit van de leverenzymen. Eén van die enzymen is sulfietoxidase: het breekt sulfiet af in onschadelijke sulfaten. Veel alcoholische dranken bevatten sulfiet. Daarnaast komt sulfiet in de vorm van sulfaatdioxide voor in verontreinigde lucht. Helaas wordt het echter ook als conserveringsmiddel gebruikt bij tal van voedingsmiddelen.  (vlees, vis, gedroogde groenten en fruit en azijn). Geen wonder dat sulfietovergevoeligheid vaak voor komt. Je wordt dan gevoeliger voor chemische stoffen in je omgeving. Meestal zonder de oorzaak hiervoor te kennen. Je kunt dan bijvoorbeeld minder goed tegen parfum of bent gevoelig voor ‘normale’ verzorgingsproducten en cosmetica.

Symptomen van sulfietovergevoeligheid

na het drinken van een alcoholische drank bijvoorbeeld:

  • Lichte zwelling van ogen, handen en voeten
  • Jeuk
  • Misselijkheid
  • Vermeerderde (evt. brijige) ontlasting
  • Rood gezicht (neus) en/of nek (flush)

Om het giftige sulfiet in de alcohol onschadelijk te maken heeft ons lichaam het spoorelement molybdeen nodig. Drinken van alcohol gaat dus ten kosten van de hoeveelheid molybdeen. Molydeen is in ons lichaam echter noodzakelijk voor de opbouw- en afbraak van eiwitten. Bovendien ondersteunt het de kwaliteit van onze tanden en gewrichten.

Glutathion en alcohol

Glutathion werkt sterk ontgiftend tegen toxines die kanker kunnen veroorzaken. Het komt bijna in alle cellen in een hoge concentratie voor en behoort tot de belangrijkste antioxidanten in het lichaam. Alcohol vermindert de hoeveelheid glutathion met 90% in de longen en met 50% in de lever !!!

Advies alcohol gebruik

Tot voor kort was het advies voor vrouwen om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken, terwijl dit voor mannen op twee lag. Inmiddels is men hiervan op basis van nieuwe inzichten teruggekomen. Het advies is nu om helemaal niet meer te drinken als je gezondheid je lief is. Slechts één glas alcoholische drank al genoeg is om de hersenen blijvend te veranderen. De simpele waarheid is echter dat mensen gewoon willen drinken. Dus nemen ze selectief informatie tot zich. Ze onthouden wat hen goed uitkomt en negeren wat ze niet willen weten. Zoals het feit dat alcohol slecht voor de gezondheid is.” Dit zegt Rob Bovens, senior onderzoeker bij onderzoeksinstituut Tranzo (Tilburg Universiteit) en al jaren betrokken bij verslavingsonderzoek naar alcohol. Hij was onder meer betrokken bij overheidscampagnes als Drank maakt meer kapot dan je lief is en meer recentelijk IkPas.

Sterftecijfers van het RIVM

Alcohol is in Nederland een belangrijke oorzaak van (vroegtijdige) sterfte. De cijfers met betrekking tot alcoholsterfte zijn afkomstig uit verschillende bronnen die verzameld zijn in het jaarbericht van de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut 

Sterfgevallen in de Nederlandse bevolking die toe te wijzen zijn aan alcoholgebruikin percentages

Vrouwen Totaal Mannen
Mondholtekanker -2,1% 10,7% 20%
Slokdarmkanker -8,5% 9,7% 16,2%
Dikke darmkanker 0,4% 2,5% 4,5%
Strottenhoofdkanker 19% 22,4% 23,3%
Borstkanker 2,7% 2,7% 0%
Diabetes 7,1% 5% 3%
Aandoeningen gerelateerd aan alcohol 100% 100% 100%
Beroerte in hoofdgroep zenuwstelsel 12,5% 12% 11,1%
Coronaire hartziekten 0,1% -2,4% -4%
Beroerte in hoofdgroep hartvaatstelsel 11,2% 11,5% 11,9%
Alcohol geïnduceerde leverziekten 100% 100% 100%
Vervoersongeval 16% 16,1% 16,2%
Totale sterfte 1,1% 1,5% 1,8%