De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie. Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren vanuit de evolutie.
After-diner onstekingen na het eten: een noodzakelijk kwaad
In de oertijd ging eten altijd samen het binnenkrijgen van schimmels, bacteriën en parasieten. Ging je eten, dan moest ook je immuunsysteem aan de slag om die weer onschadelijk te maken. In natuurlijke voeding echter zitten een hoop vitamines, mineralen en andere ontstekingsremmers. Dezelfde voedingssoorten die de ontstekingen in gang zet bevat dan ook stoffen die de ontstekingen weer remmen! Veel voeding is tegenwoordig (chemisch) bewerkt en activeert dus ons immunsysteem en ontstekingen maar remt deze niet meer. Wanneer een ontsteking ontspoort spreken we van een laag-gradige ontsteking. Deze stille ontstekingen zijn vaak een onderliggende oorzaak bij alle ouderdomsziekten maar ook bij hart- en vaatziekten en diabetes.
Houdt onstekingen in de hand
Meer dan tachtig procent van ons immuunsysteem bevind zich in onze darmflora. We kunnen onze spijsvertering en darmflora op een zeer eenvoudig wijze helpen. Door een half uur voor ons eten tot en een half uur na ons eten weinig of niets te drinken. Het voedsel krijgt zo de tijd om door de maagsappen bewerkt te worden. Door het verdunnen van onze maagsappen verlaat het voedsel slecht verteerd de maag. In de darm aangekomen gaan deze onverteerde etensresten gisten met alle gevolgen van dien. Ook een gezond gebit, voldoende vezels en een minimum aan suikers zijn belangrijk om de onstekingen in de hand te houden.
Ook supplemten ter ondersteuning van de spijsvertering en verbetering van het darmslijmvlies helpen de ontstekingsprocessenlaag te houden. Bovendien verbeteren zij de zuurgraad, beschermen zij het darmslijmvlies en bevorderen derhalve ook het immuunsysteem.
Voor meer informatie bel Praktijk Voedingbewustzijn: 0612368398 of mail info@VBZ.nu