Leaky gut ofwel hyperpermeabele darm

Leaky gut ofwel hyperpermeabele darm

Bij een Leaky gut is onze belangrijkste immuun-verdediging lek. Namelijk de slijmlaag in de binnenkant van onze darmwand. Vooral vezels van groenten zetten cellen in de darmen aan tot het maken van dit slijm. Wel 20% van de dikke-darmwand wordt in beslag genomen door de zogenaamde bekercellen die dit slijm produceren. De bekercellen vormen een plakkerige stof (mucine) en beschermen álle slijmvliezen. Dus niet alleen in de darm, maar ook in de longen, de blaas en je gewrichten. Het werkt als een antibioticum, verlaagt ontstekingswaarden en is van groot belang voor het handhaven van onze gezondheid. Mucines zijn rijk aan sialinezuur. Toediening van wei (rijk aan sialinezuur) helpt de structuur van mucines herstellen.

Bacteriën die vezelrijke voeding omzetten in vetten (zoals boterzuur) zullen de hechting van gunstige darmbacteriën bevorderen en  sporen de bekercellen aan om de inhoud vrij te geven. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld ziektekiemen en zelfs parasieten geen kans de darmwand te bereiken. Bij een leaky gut echter kunnen stoffen zoals toxines en niet volledig verteerde eiwitten en micro-organismen (bacteriën) in de bloedbaan komen. Ons immuunsysteem reageert op deze stoffen door de ontstekingsactiviteit (histamine) in ons lichaam te verhogen. Dit heeft nadelige gevolgen voor zowel ons lichaam als hersenen. Dit proces moet beslist niet verward worden met de overproductie van slijm dat ontstaat door allergieën of door slijmvormende voeding. Zoals brood en melk.

Gevolgen Leaky gut

Bij de auto-immuunziekte coeliakie is de doorlaatbaarheid overduidelijk vergroot. Het heeft echter ook een relatie met

  • overgewicht
  • auto-immuunziektes
  • huidproblemen
  • spijsverteringsproblemen
  • luchtwegproblemen zoal astma, bronchitis, voorhoofdsholte problemen
  • allergieën
  • ontstekingsvormen zoals artritis, acne en eczeem
  • psychische aandoeningen
  • vermoeidheid / energie tekort

Samenvatting leaky gut

Maagzuur, verteringsenzymen (vanuit de alvleesklier) en gal (wordt in de lever aangemaakt) zorgen voor de vertering van voedingsstoffen opdat deze in onze bloedbaan opgenomen kunnen worden. Bij veel mensen loopt dit niet optimaal. Onvolledig verteerde voedingsstoffen kunnen de darmwand beschadigen, veroorzaken darmklachten en komen samen met toxines e.d. in de bloedbaan terecht. Met als gevolg dat ons immuunsysteem overuren maakt en en ons van alle energie berooft. Zowel psychisch als lichamelijk. De oplossing ligt vaak in het aanpassen van het eetpatroon én het opspeuren van de oorzaken waarom je immuunsysteem aanstaat. Dit kunnen parasieten o.d. zijn, maar ook voeding waar je allergisch voor bent of andere stressoren.  Een EMB-combi test geeft  meer duidelijkheid. Voor info bel of mail info@voedingbewustzijn.nl Tel 0612368398