Prebiotica; de start van je gezondheid
Voedingsvezels komen ruimschoots voor in groenten, fruit en volle granen. Idealiter bestaat onze dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit. In totaliteit heeft een volwassene gemiddeld zo’n 25-40 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld is de inname onder de maat: mannen eten gemiddeld zo’n 22 gram en vrouwen zo’n 18 gram vezels per dag. Vezelrijk eten beschermt tegen hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2 en geeft een keliner kans op darmkanker.
Vezels en voeding
Vezels uit onze voeding worden in ons lichaam níet omgezet in glucose en níet in onze bloedbaan opgenomen. Ze leveren dus geen energie aan de cellen, maar zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, een vlotte stoelgang, een gezond microbioom en nog veel meer. Bovendien helpen vezels de glucoseopname in je lichaam te vertragen. Bij bewerkte voeding worden de vezels er vaak uitgehaald omdat deze niet bepaald meewerken aan een lange houdbaarheid van het product.
Er zijn fermenteerbare (oplosbare) en niet fermenteerbare (onoplosbare) voedingsvezels. De dikke darm-bacteriën gebruiken vooral de fermenteerbare vezels als voedingsbron. Die vezels worden daarom prebiotica genoemd. De niet fermenteerbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën en zijn noodzakelijk voor de vochtbinding. Beide types vezels bevorderen de spijsvertering en verbeteren de algehele darmgezondheid. Oplosbare vezels komen voor in haver, erwten, bonen, appels, citrusvruchten, wortelen, gerst en psyllium. Goede bronnen van onoplosbare vezels zijn: volkorenmeel, tarwezemelen, noten, peulvruchten en groenten, zoals bloemkool, sperziebonen en aardappelen, zijn goede bronnen van onoplosbare vezels. Vooral resistentzetmeel is een onvolprezen vezel met legio gezondheidsvoordelen.
Prebiotica en boterzuur
Onze darmbacteriën maken dus dankbaar gebruikt van gebruik prebiotica. Deze voedingsbodem stimuleert de groei en activiteit van goede bacteriën. Voorbeelden van goede bacteriën zijn Lactobacillen en bifidobacteriën. Deze goede bacteriën breken vezels/probiotica af en er komen stoffen vrij die we korte keten-vetzuren noemen. Een voorbeeld hiervan is boterzuur. Deze vetzuren verbeteren de werking van je darm en bieden allerlei gezondheidsvoordelen, doordat ze bijdragen aan een betere werking van het immuunsysteem. Lees hier de vele functies van boterzuur!
Prebiotica supplementen
Voor wie niet dagelijks voldoende en gevarieerde inname aan vezelbronnen heeft, kan suppletie met een vezelcomplex uitkomst bieden. Zo’n prebiotica van verschillende bronnen als zaden, fruit, (kruisbloemige) groenten en wortels vergroot de inname van prebiotische vezels en bevat tal van actieve fytonutriënten. Fytonutriënten kunnen direct een positieve werking hebben op gezondheid en het functioneren van zowel geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Er zijn zeer veel soorten prebiotica als supplement te koop. De gefermenteerde probiotica’s voorkomen dat je last van gasvorming krijgt. Behalve vezels kunnen ze extra gezondeheidsvoordelen bevatten door bijvoorbeeld tevens het darmslijmvlies herstellen, zware metalen uit je lichaam verwijderen of ontstekingsremmend te werken.
Wil je meer informatie? Bel Praktijk Voedingbewustzijn 0612368398 of mail info@VBZ.nu