Overgang en menopauze

Overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo’n 1 miljoen eicellen. Om zwanger te kunnen raken produceren de eierstokken tijdens de vruchtbare periode twee hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron. Rond je 35ste levensjaar begint de productie van deze hormonen al te dalen. Ook tijdens een regelmatige menstruatie is rijpt er dan ook niet altijd een eitje. Als er geen eitje rijpt, daalt ook automatisch de productie van oestrogeen en progesteron. Dit is een heel natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Voor je gezondheid en vitaliteit is het belangrijk dat alle hormonen met elkaar in balans zijn. De daling van deze twee belangrijke hormonen tijdens de overgang, verstoort dan ook dit evenwicht. Het hangt echter van je totale hormoonbalans af hoeveel last je hiervan hebt.

De overgang en menopauze

De Nederlandse vrouw stopt gemiddeld op haar 51e jaar met menstrueren.  Dit moment heet de menopauze. De overgang is de periode waarin het menstruatiepatroon begint te veranderen tot het einde van de overgangsklachten. Tegenwoordig komen vrouwen gemiddeld steeds vroeger in zowel de overgang als de menopauze. De oorzaak hiervan is dat veel vrouwen er tegenwoordig voor kiezen om de anticonceptiepil door te blijven slikken. Of een hormoonspiraaltje laten plaatsen. In de periode voorafgaan aan de menopauze  kunnen  de menstruaties zwaarder worden en  langer duren. Naar mate de voorraad eicellen krimpt, worden de cycli weer steeds korten. Als de eisprong eenmaal helemaal uitblijft, worden de cycli weer langer. Soms wel zes tot negen weken. Totdat de laatste menstruatie optreedt. Dit is de menopauze en duurt slechts enkele dagen. Een vrouw weet pas zeker dat ze de menopauze heeft gehad als ze een heel jaar niet meer ongesteld is geweest.

Veranderingen tijdens de overgang

Gedurende de overgang verandert er van alles in je lichaam. Doordat de productie van progesteron en oestrogeen afneemt, kun je last krijgen van  opvliegers en  zweetaanvallen. Maar ook van botontkalking en een andere stofwisseling. Dit heeft effecten op je gehele lichaam én je gemoedstoestand. De gemiddelde Nederlandse vrouw krijgt te kampen met een eerste chronische ziekte vanaf de leeftijd van 41. Veel van deze (chronische) ziekten ontstaan dus tijdens of kort na de overgang. Deze vallen dus samen met het intreden van hormonale veranderingen. Toch kun je hier zelf meer invloed op uit oefenen dan je wellicht denkt. Ook volgens de WHO (World Health Organisation) is zelfs 90% van alle hart- en vaatziekten, 80% van alle diabetes 2 en 50% van alle kanker is te voorkomen door de juiste voeding en leefstijl.

Verzuring

Konden we tijdens de menstruatie nog veel zuren en toxines afvoeren, na de menopauze worden deze voor een deel in het lichaam opgeslagen. Hierdoor verzuurt het lichaam gedurende de overgang steeds meer. Osteoporose en blaasontsteking zijn enkele voorbeelden van verzuring. Deze ontstaan door een ophoping  van zure afvalstoffen in het lichaam. Om deze gifstoffen/zuren te neutraliseren hebben we voldoende mineralen nodig. Bij een tekort kunnen allerlei chronische klachten ontstaan aan botten, spieren, pezen en gewrichten. Osteoporose en fibromyalgie zijn hier een voorbeeld van. Ook klachten als blaasontsteking, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door lichaamsverzuring. Evenals haaruitval en huidproblemen Bijvoorbeeld acné, te droge huid en overmatige rimpelvorming. De behoefte aan specifieke vitamines en mineralen is in deze periode dan ook groter dan voor de overgang. Het is echter onvoorstelbaar wat je kunt bereiken door alleen al het voedings- en bewegingspatroon aan te passen.

Overgangsklachten

Typische overgangsklachten kunnen zijn: een kortere, onregelmatige menstruatiecycli. Overmatig bloedverlies. Opvliegers en (nachtelijk) transpireren. Droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond.
Niet typische klachten kunnen door de overgang veroorzaakt of verergerd worden. Als andere oorzaken uitgesloten zijn kun je stellen dat deze met de overgang te maken hebben. Niet typische overgangsklachten kunnen zijn: gewrichtsklachten, spierpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, transpireren, depressie, minder zin in seks. Duizeligheid. Stemmingswisselingen. Migraine. Hoofdpijn. Gebrek aan eetlust of juist overeten. Gewichtstoename. Pijnlijke borsten. Zware benen. Rusteloze benen. Kuitkrampen; Verandering in stoelgang.. Haaruitval. Vet, droog haar. Puistjes. Vette huid, droge huid, jeuk. Droge ogen, droge mond. Er zijn nog veel meer niet-typische overgangsklachten mogelijk.

Gevolgen overgangsklachten

  • verlaging van de hoeveelheid geslachtshormonen
  • stress
  • rokende vrouwen komen vroeger in de overgang en hebben meer, ernstiger en langdurige klachten.
  • insulineresistentie
  • schildklierproblemen
  • hart- en vaatziekten. Vrouwen die een onbehandelde hoge bloeddruk hebben, blijken veel meer last te hebben van opvliegers, een traag werkende bijnier en
    verhoogde blootstelling aan hormoon verstorende stoffen. Een hoge blootstelling aan deze stoffen kan de overgang vervroegen met wel vier jaar.

Vitaal door de overgang

Wil je vitaal door de overgang?  lees dan deze blog of maak een afspraak met  Praktijk Voeding Bewust Zijn,
Tel. 0612368398 of mail info@VBZ.nu