Glucosamine is één van de bouwstenen van kraakbeen. Het wordt als supplement vooral ingezet voor de preventie en behandeling van gewrichtsslijtage. Suppletie met glucosamine remt (ontstekings geïnduceerde) kraakbeenafbraak en vermindert pijnklachten. Mede door de aanmaak van hyaluronzuur in de gewrichten te verbeteren. Hierdoor kan het gebruik van pijnstiller worden verminderd. Dit is gunstig aangezien het gebruik van NSAID’s juist leidt tot versnelling van kraakbeenafbraak. Glucosamine is ook van belang voor de kwaliteit van bindweefsel elders in het lichaam. Zoals bloedvaten, huid en slijmvliezen van het maagdarmkanaal
Het kraakbeen
Het gewrichtskraakbeen bestaat uit een matrix van collageen met daartussen een waterachtige gel en chondrocyten. Deze matrix beschermt de cellen tegen problemen die kunnen optreden door normaal gewrichtsgebruik en helpt om de chondrocyten op peil te houden. Op het moment dat er druk op de gewrichten komt, deukt het kraakbeen als het ware in, waarbij het afvalstoffen loslaat. Wanneer de druk vervolgens weer afneemt zet het kraakbeen opnieuw uit en neemt het voedingsstoffen uit de gewrichten op. Door het afnemen van kraakbeen wordt dus ook de opname van voedingsstoffen minder. Op jonge leeftijd is het kraakbeen doorgaans relatief dik. Met het tellen van de jaren neemt de dikte echter langzaam af, waardoor de kwetsbaarheid en de kans op beschadigingen toeneemt.
Tekort aan proteoglycanen
Doordat de kraakbeenmatrix niet langer voldoende voedingsstoffen op kan nemen ontstaat een tekort aan proteoglycanen en chondrocyten. Het gevolg is een stagnerin gin de productie het van kraakbeenmatrix. Dit resulteert in dunner en minder veerkrachtig gewrichtskraakbeen en tussenwervelschijven. Door de afname van gewrichtsvloeistof wordt ook de gewrichtsholte steeds nauwer. Een defect van het kraakbeen uit zich in een vervelend gevoel, specifiek merkbaar op een specifieke plek. Het geeft een stroef gevoel in het gewricht omdat het kraakbeen minder glad en egaal is.
Opbouw van kraakbeen
Proteoglycanen vormen met water dus de soort gel die als stootkussen werkt tussen de beide delen van het gewricht. Specifieke klachten aan de gewrichten duiden op een verstoring van deze functie. Om het stootkussen te versterken moeten we het belangrijkste onderdeel, de proteoglycanen, onder de loep nemen. Proteoglycanen bestaan uit een kern van eiwitten met daaraan gebonden glycosaminoglycanen. De glycosaminoglycanen bestaan uit aminosuikers gebonden aan een aminogroep. Glucosamine is de bouwsteen van álle aminosuikers. Glucosaminesulfaat vormen dus een belangrijk onderdeel van glycosaminoglycanen die nodig zijn voor de vorming van proteoglycanen in het gewrichtskraakbeen. Het aminosuiker Glucossamine is bovendien nodig voor verbindingen in de pezen, ligamenten, kraakbeen, synoviale vloeistof, slijmvliezen, structuren in het oog, bloedvaten en hartkleppen Glucosamine vormt een buitengewoon belangrijke stof voor de regeneratie van gewrichtskraakbeen en de bestrijding van beschadigd weefsel.
Indicaties
- Artrose (gewrichtsslijtage met pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling)
- Preventie van (progressie) artrose bij aanwezigheid risicofactoren zoals hoge(re) leeftijd
- Overgewicht
- Gewrichtsletsel,
- Mechanische stress (sport, RSI),
- Erfelijke aanleg voor artrose, (aangeboren)
- gewrichtsafwijkingen
- spierzwakte
- endocriene aandoeningen (diabetes mellitus, hypothyroïdie, ziekte van Wilson)
- Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
Voor meer informatie bel Praktijk Voedingbewustzijn: 0612368398 of mail: info@VBZ.nu