Hooikoorts

Hooikoorts

Kenmerkende hooikoortklachten zijn jeukende neus en ogen, jeukend gehemelte, niezen, snotteren, tranende/geïrriteerde  ogen, hoofdpijn, droge keel, vermoeidheid, benauwdheid, piepende ademhaling, koortsig gevoel. De een niest vaker, de ander heeft juist vaker jeukklachten. Beide vallen onder hooikoorts.  Terwijl de  bloemen en bomen  volop in bloei staan loop je te snotteren, heb je tranende ogen en benouwdheidsklachten ipv dat je kunt genieten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie waarbij de slijmvliezen van neus opzwellen. De klachten ontstaan wanneer grassen, bomen  en onkruid-achtigen gaan bloeien en stuifmeel produceren.  De stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen zetten het afweersysteem aan tot een ontstekingsreactie. Hierbij komt histamine vrij. Histamine is verantwoordelijk voor de vervelende symptomen die optreden tijdens een allergische reactie. Zo gaat bij hooikoorts het neusslijmvlies zwellen en kan de afvoer van de bijholtes  gestremd raken. De klachten lijken op die van een neusverkoudheid. Er bestaat geen geneesmiddel dat hooikoortsgeneest. Je kunt wel de klachten bestrijden. Antihistaminica worden vaak toegepast bij hooikoorts. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts. Gebruik van reguliere hooikoorts medicaties geven echter vaak vermoeidheidsklachten.

Wat is histamine

Histamine is een biogene amine die in het lichaam aanmaakt en ook van nature in voeding voorkomt. Het is een chemische verbinding die onder andere betrokken is bij de immuun functie. Wanneer je wordt blootgesteld aan een allergeen of schadelijke stof, geeft je lichaam histamine af om het potentiële gevaar te bestrijden.
Histamine heeft ook andere taken. Zoals het helpen bij de spijsvertering, wondgenezing en het ondersteunen van de prikkeloverdracht in de hersenen. Histamine is dus belangrijk. Er ontstaan ​​echter problemen wanneer je lichaam meer histamine aanmaktof via voeding binnenkomt,  dan door darmen en lever kan worden afgebroken.
Histaminerijke voedingsmiddelen veroorzaakt in dit geval een overgevoeligheidsreactie. Histamine komt van nature in voeding voor, zoals in spinazie, tomaten of varkensvlees of het ontstaat in producten door gisting (fermentatie), rijping of lang bewaren, zoals in oude kaas, salami, bier en zuurkool.

Ga hooikoorts preventief te lijf 

Histamine wordt door de enzymen in onze darmen en lever afgebroken. Bij een onbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen kan de histamine niet voldoende afebroken worden. Bij mensen met hooikoorts is vaak de lever overbelast, de status van de antioxidanten laag en het immuunsysteem overactief. In stressvolle periodes werken bovendien onze barrières minder goed. Tevens verbruiken we dan juist extra veel antioxidanten. Belast je lever dus niet met alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten.  Gebruik zo veel mogelijk histamine-arme gezonde voeding.  Drink minimaal 2 liter bronwater zonder koolzuur per dag om de lever te blussen.

Hooikoorts en onze darmen

Bij een overmaat aan schadelijke schimmels en gisten produceert onze darmen alcoholachtige verbindingen (aldehydes). Deze aldehydes remmen de werking van enzymen die biogene aminen afbreken waardoor er de overgevoeligheid voor histamine toeneemt. Zorg voor een goed werkend spijsverteringskanaal en een optimale darmflora. Neem nutriënten die je darm en slijmvliezen verstevigen, verhoog je antioxidanten en verlaag je stress. Stress vraagt immers veel magnesium. Magnesium laat je tot rust komen en kan dus ook helpen hooikoortsklachten te verminderen. Preventief (dus vóór het hooikoortsseizoen begint)  gefermenteerde voeding eten zorgt voor een goede darmflora. Heb je al hooikoorts dan werkt gefermenteerde echter voeding juist averechts. Gefermenteerde voeding bevat namelijk veel histamine. Zorg dus dat je lichaam weerbaar is voor het hooikoortsseizoen begint.

Heb jij last van hooikoorts?

Met een EMBtest kijg je antwoorden op de vraag hoe jij jouw hooikoorts het beste kunt aanpakken.