Het is weer volop herfst. Terwijl de ene persoon geniet van de prachtige kleuren van de bomen en de gezelligheid binnen, kan dit voor de ander een ware ramp zijn. Energieke en actieve personen kunnen in korte tijd veranderen in lusteloze, vermoeide bromberen. Zij voelen zich somber, uitgeput, prikkelbaar en zouden het liefst de hele dag in bed liggen. Ze hebben last van de zogenaamde herfst-blues. Heb je geen last van de herfst-blues, maar slaap je slecht of voel je je regelmatig depressief? Lees dan vooral verder.
Herfst-blues en melatonine
De oorzaak van de “herfst-blues” ligt in het feit dat ons hormoonstelsel moet zich in de winter aanpassen. Ons zogenaamde “slaaphormoon” melatonine wordt namelijk aangemaakt in de duisternis. Minder licht in de herfst betekent dus meer aanmaak van melatonine. Hierdoor vertraagt onze stofwisseling en worden we slaperig als het donker wordt. Maar melatonine doet nog veel meer. Gedurende de nacht zorgt melatonine voor het herstel van ons lichaam. Zo houdt het onder andere ons hart en bloedvaten gezond, de groei van tumoren onder controle, het immuunsysteem op peil en regelt het onze suiker- en vetmetabolisme. Melatonine stimuleert of remt de aanmaak van verschillende andere hormonen en reguleert de werking van antioxidanten en vrije radicalen. Bovendien gaat dit hormoon oestrogeen-gestimuleerde groei tegen. Voldoende melatonine ’s-nachts heeft zodoende een beschermende werking op verschillende vormen van kanker. In het bijzonder borstkanker. Voldoende melatonine en een gezonde nachtrust zijn dus super belangrijk voor een goede gezondheid.
Herfst-blues en serotonine
Melatonine wordt echter aangemaakt uit ons “feel-good” hormoon serotonine. Deze zorgt ervoor dat we ons rustig en goed voelen. Voldoende serotonine is dus een voorwaarde voor de aanmaak van melatonine. Zowel melatonine als serotonine worden geproduceerd in ons maag-darmkanaal, in onze ogen, de huid, de lever, de nieren en in onze witte bloedcellen. Voor de aanmaak van serotonine is het bovendien belangrijk overdag zo veel mogelijk in de buitenlucht te bewegen. Iets dat we in de herfst en winter door de kou juist minder doen. . Ook het eten van te weinig goede vetten en (te) veel suikers (koolhydraten) vermindert ons serotoninepeil. Goede vetten (cholesterol) is dé grondstof voor hormonen!! Een hoog insulinepeil daarentegen onderdrukt juist de aanmaak van serotonine. Kunstmatig licht doet ons echter juist naar méér snelle koolhydraten (suikers) verlangen. Onze aanmaak van melatonine is dus onder andere afhankelijk van voldoende serotonine-aanmaak overdag. De productie van melatonine neemt weer af door gebrek aan licht, overgewicht, roken en het ouder worden.
Herfst-blues: wat kun je er zelf tegen doen
– De eenvoudigste vorm van lichttherapie is veel buiten zijn in het volle licht (wandelen).
– Hou een regelmatig dag- en nachtritme aan: slaap zo min mogelijk overdag.
– Eet gezond: veel fruit en groenten, voldoende eiwitten, vezels en vet maar weinig suiker.
– Drink veel water en weinig alcohol.
– Maak tijd voor je vrienden. Ook al heb je meer zin om je alleen thuis terug te trekken.
– Omring jezelf met dingen die je vrolijk maken. Zoals bloemen of kleding in warme kleuren.
– Vermijdt stress zo veel mogelijk (dit gaat ten koste van onze serotonine)
Herfst-blues en orthomoleculaire therapie
Door er voor zorgen dat je lichaam optimaal in balans is, houdt je ziekten, vervelende kwalen en symptomen buiten de deur. Spijsverterings- of darmstoornissen kunnen niet alleen de opname van zeer belangrijke vitaminen – en mineralen verstoren. Het is mede oorzaak van de herfstblues, depressies, slaapstoornissen, een slecht werkend immuunsysteem en een verstoorde hormoonbalans. Voor de productie van serotonine en melatonine is vooral de beschikbaarheid van B6, foliumzuur, B12,vitamine B,C en D, zink, ijzer en omega 3 van belang. Wil jij meer informatie over wat orthomoleculaire therapie voor jou kan betekenen, je immuunsysteem of darmfunctie verbeteren, slaapstoornissen oplossen of wil je van je depressieve gevoelens af? Bel Voedingbewustzijn 0612368398 of mail naar info@VOEDINGBEWUSTZIJN.NL