Maagzuur tekort, kan dat? ja zeker. Heb je last heeft van een opgeblazen gevoel, zuurbrand, slechte adem, winderigheid of boeren? Dan zou de oorzaak maagzuur tekort kunnen zijn. Dit geldt ook voor een verstoorde spijsvertering, diarree en constipatie. Ben je ouder dan 40 jaar? Dan is de kans dat je een maagzuur tekort hebt 40%. Ook al denk je misschien dat je juist een teveel aan maagzuur hebt. Een tekort aan maagzuur heeft vaak grotere gevolgen voor je gezondheid dan je denkt.
Functies maagzuur
Je maag maakt maagzuur, enzymen en hormonen aan. Ghreline is een hormoon dat de eetlust opwekt. Dit hormoon stimuleert ons dus te eten. Gastrine is het hormoon dat de productie van je maagzuur stimuleert. Als je een hap eten hebt doorgeslikt, belandt deze via de slokdarm in je maag. Hier wordt het voedsel gekneed tot het klein genoeg is om door te stromen naar je darmen. Enzymen in je maag zorgen voor de vertering van ons voedsel. Bij maagzuur tekort worden koolhydraten, eiwitten en vetten niet voldoende afgebroken! Veel bacteriën die je via je voedsel binnenkrijgt overleven de maag niet vanwege het zure milieu waar ze niet tegen kunnen. Behalve dat maagzuur je beschermt tegen bacteriële- en schimmelovergroei helpt het ook essentiële vitamines en mineralen goed te absorberen. Een maagzuur tekort kan dus tot ondervoeding leiden. Of tewel aan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.
Maagzuurremmers
Gevolgen van maagzuur tekort
Onverteerd voedsel in je darm kan spijsverteringschaos en een overgroei aan schadelijke bacteriën veroorzaken. Er ontstaan toxines die een negatieve invloed op het hele immuunsysteem. Ook de lever moet dan twee keer zo hard werken om te ontgiften. Ongeacht hoe gezond je eet, een slechte vertering door een tekort aan maagzuur zal leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. De maagzuurremmers gaan de productie van maagsap tegen. Maar juist in dit maagsap wordt B12 aangemaakt.. Vitamine B12 vervult een groot aantal functies in je lichaam. Het is van belang voor de energiehuishouding, psychologische functies, de weerstand, het zenuwstelsel, het bloed en de celdeling. Vitamine B12 is absoluut één van de belangrijkste vitamines in je lichaam. Veel chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2, gewrichtsklachten, botontkalking, huidproblemen maar ook kanker zijn vaak het gevolg zijn van een jarenlang gebrek aan bouwstoffen in je lichaam.
Behandelen te weinig maagzuur
Voor de vertering van voeding zijn enzymen nodig die door de maagklieren worden geproduceerd. De belangrijkste daarvan is Betaïne HCL. Bij stress, een overconsumptie aan koolhydraten en vetten en bij het ouder worden neemt de productie van maagzuur en Betaïne HCL af. Dit kan leiden tot oprispingen en spijsverteringsproblemen. Het gebruik van Betaïne HCl met pepsine kan de absorptie van je maaltijd verbeteren. Met een goede testkit kun je thuis ontdekken of je maagzuurbranden veroorzaakt worden door een tekort aan maagzuur. In dit het geval kan Betaïne HCL + pepsine uitkomst bieden. Het gebruik van Betaïne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren en het enzym pepsine helpt je eiwitten verteren. Zonder pepsine zou inname van alleen Betaïne HCL zonde zijn van het geld.
Contra indicatie
Gebruik Betaïne HCI niet wanneer tevens anti-inflammatoire geneesmiddelen worden genomen zoals corticosteroïden als prednison, aspirine, Indocin, ibuprofen (bijvoorbeeld Motrin, Advil) of andere NSAID’s. Deze geneesmiddelen kunnen schade aan het spijsverteringskanaal geven en dit kan met Betaïne HCL tot verergering leiden. Slik Betaïne HCL mag ook niet bij een maagzweer. Dit kan het risico op maagbloedingen vergroten. Wanneer er voldoende of te veel aan maagzuur wordt geproduceerd is Betaïne HCL niet (meer) nodig.
Voor meer informatie, testen of suppletie kunt u terecht bij info@voedingbewustzijn.nl of 0612368398