Bioritme. Je lichaam heeft een biologische klok die ingesteld is op een vast ritme. Je wordt wakker van het licht en overdag ben ja actief. Als het donker wordt ga je weer slapen. Door dit ritme te negeren krijg je tegengestelde energie. Je raakt in onbalans. Bij verstoring van je natuurlijke waak-slaap ritme zal het zelfherstellend vermogen van je lichaam verminderen. Evenzo zal je vetverbranding verminderen door op onregelmatig tijden te eten en drinken. Met onze huidige drukke levensstijl houden we echter steeds minder rekening met ons natuurlijke bioritme. We werken ‘s-avonds in kunstlicht langer door, zitten tot laat achter een beeldscherm en gaan laat op de avond nog sporten. Dit beïnvloed onze biologische klok en dat merken we op den duur aan onze gezondheid.
Bioritme en je gezondheid
Je lichaam verdeelt de beschikbare energie tussen de verschillende systemen en organen. ’s-Nachts richt het lichaam zich vooral op herstelwerkzaamheden. Juist tijdens je slaap worden bijvoorbeeld giftige afvalstoffen en schadelijke eiwitten uit je hersenen verwijderd. Slaap je tekort of slecht dan functioneren veel hormonen en organen minder goed. Verstoring van je bioritme kan dus tot verzwakking van je immuunsysteem leiden. Of bijvoorbeeld geheugen- en concentratieproblemen veroorzaken.
Bioritme en je slaap
De hoeveelheid licht overdag en ‘s-avonds regelt voor een groot deel de afgifte van het hormoon melatonine. Te veel licht ‘s-avonds zal deze productie negatief beïnvloeden. Dit zal niet alleen een negatief effect op je nachtrust hebben, maar op tal van processen in je lichaam. Je kunt last van allerlei klachten krijgen. Zoals een zwak immuunsysteem, een langzamere wondheling of een verminderde aanmaak van groeihormonen. Maar ook concentratiestoornissen en zelfs overgewicht. Om de energie voor de reparatieprocessen en het immuunsysteem te leveren worden vooral ‘s-nachts vetcellen afgebroken. Afvallen wordt dus een stuk lastiger als je slaapritme ontregeld is. Vandaar ook dat mensen die regelmatig nachtdiensten werken meer kans hebben op overgewicht en diabetes.
Bioritme en je vetverbranding
Door op vaste tijden te eten weet je lichaam waar het aan toe is. Het kan zich daarop instellen en aanpassen. Je zult dan ook minder snel honger tussen de maaltijden door krijgen. Bovendien wordt dat wat je overdag eet minder opgeslagen dan dat wat je in de avond eet. Eten na 8 uur ‘s avonds vergroot de kans op overgewicht behoorlijk. Als je lichaam ‘s nachts nog bezig moet gaan met spijsverteren gaat dat namelijk ten koste van de slaapkwaliteit en dus van je vetverbranding. Deze vindt immers juist ’s-nachts plaats. Dus wil je afvallen? Dan is het belangrijk dat je eet in overeenstemming met je biologische klok. De hormonen die door je bioklok worden aangestuurd zorgen namelijk voor de eetlust. Ze werken samen met de hormonen van je spijsverteringsklok. Dit verklaart waarom eten volgens je biologische klok een absolute must is als je wilt afvallen.
Je bioritme bepaalt de balans
Je bioritme is bepalend voor het goed functioneren van allerlei (hormonale) processen in je lichaam. Als je je dagritme voor langere tijd tegennatuurlijk beleeft dan heeft dit vervelende gevolgen. Je voelt je minder goed en je slaapt slechter. Vaak reageer je somberder of opvliegerig. Je bent in elk geval overmatig moe. Ook kun je je zonder aanwijsbare aanleiding ineens ziek voelen. Bioritmen beïnvloeden niet alleen je lichaam. Ook je gevoel en je mentale vermogens worden beïnvloed door de cycli. Er zijn drie namelijk verschillende cycli. De lichamelijke cyclus die 23 dagen duurt, de gevoelscyclus welke 28 dagen duurt en de verstandelijke cyclus welke 33 dagen duurt.
Nobelprijs voor mechanismes die biologisch ritme reguleren
De Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde ging in oktober 2018 naar Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young voor hun ontdekkingen over moleculaire mechanismes die de biologische klok beheersen. Hall, Rosbash en Young hebben het innerlijke mechanisme van deze uitermate belangrijke klok opgehelderd. Hun ontdekkingen leggen bovendien uit hoe planten, dieren en mensen hun biologisch ritme kunnen aanpassen, zodat het gesynchroniseerd blijft met ‘het licht-donker ritme van de aarde’. Daarnaast wijzen zij op verhoogd risico voor diverse ziektes bij een mismatch tussen onze leefstijl en onze biologische klok.
Conclusie
Hoe meer je mee gaat met je ritme des te beter zul je je voelen. Neem jezelf in de mindere fases wat extra in acht. Ga dan vroeg naar bed en zorg voor een goede conditie. Ben je benieuwd naar jouw bioritme? Met deze link kun je jouw bioritme berekenen.