groente en fruit onmisbaar voor je gezondheid

groente en fruit onmisbaar voor je gezondheid

Groente en fruit

Slechts 5%  eet de geadviseerde 250 gram groente en fruit per dag.

  • De enzymen in rauwe groente en fruit helpen ons belangrijke voedingsstoffen op  te nemen. Zonder deze enzymen ontstaat een groot probleem. Er ontstaat een tekort aan essentiële voedingsstoffen waardoor we ondervoed raken.  Terwijl we juist dikker worden ontbeert ons lijf belangrijke voedingsstoffen om optimaal te kunnen functioneren.
  • De bioactieve stoffen in groente en fruit zijn van onschatbare waarde voor ons. Deze antioxidanten kunnen schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseren.
  • Ze remmen de omzetting van overtollige calorieën in vet.
  • Hebben een zeer gunstige invloed op het voorkomen van borst-, darm- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten en botontkalking.
  • Rauwe groente en fruit geven je een enorme hoeveelheid vitaliteit.
  • In bladgroenten zit veel chlorofyl. Chlorofyl is vloeibare zonne-energie. In planten zitten bladgroenkorrels die hen bij de ademhaling  ondersteunen. Het bevat grote hoeveelheden zuurstof en speelt daarom een belangrijke rol bij het versterken van de darmflora.
  • Bladgroente zijn basisch. Dat is waarom ze het zuur-base-evenwicht in je lijf versterken.
  • Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, eiwit en zelfs gezonde vetzuren. In bladgroen zit namelijk een hoge concentratie van het omega-3 vetzuur.  Het zorgt voor een gezonde stofwisseling en gaat ontstekingen tegen.
  • De natuurlijke wondermiddelen in groente en fruit hebben de fantastische eigenschappen dat ze hun levenskracht aan ons kunnen overdragen. Niet voor niets wordt rauwe plantaardige voeding al duizenden jaren door allerlei beschavingen gebruikt om het lichaam te helen en van ziekte te genezen.

In groente zit het liefst maar achtmaal zoveel voedingsvezels als in brood! Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Voedingsvezels beschermen je tegen darmkanker. Wetenschappers hebben berekend dat als iedereen voldoende vezels zou eten 12% van de gevallen van darmkanker voorkomen kan worden. Dit komt neer op ruim 1.800 gevallen van darmkanker in Nederland per jaar.

Feiten over voedingsvezels

  • Voedingsvezels bereiken onverteerd de dikke darm, al waar ze de beweging van de darmen stimuleren en zo zorgen voor een goede stoelgang.
  • Vezels zorgen voor verzadiging waardoor je eerder stopt met eten.
  • Ze zorgen voor een geleidelijke opname van de natuurlijke suikers uit groente en fruit in het bloed. Hierdoor voorkom je niet alleen pieken in je bloedsuikerspiegel maar ook de aanmaak van het ontstekingsbevorderende insuline. Tevens voorkom je op deze manier de energiedippen die volgen op de daling van je bloedsuikerspiegel.
  • Tevens voeden ze de goede bacteriën in je darmen en ondersteunen een gezonde darmflora.  Hierdoor verhinderen ze dat  de slechte bacteriën de overhand krijgen.
  • Ze verhogen je weerstand. Meer dan 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich immers in je darmen.
  • Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze kunnen beschermen tegen coronaire hartziekten en diabetes type 2.

Verlaag het risico op darmkanker

  • Voedingsvezels vergroten het volume van de ontlasting. Hierdoor gaat de voedselbrij sneller door de darm en zijn mogelijke schadelijke stoffen minder lang in de darm aanwezig. Hierdoor is er minder kans op beschadigingen in de darmcellen door eventueel kankerverwekkende stoffen.
  • Er zijn aanwijzingen dat de korte-keten vetzuren, zoals boterzuur, de groei van kankercellen tegenhouden. Deze vetzuren komen vrij wanneer de bacteriën in de dikke darm fermenteerbare voedingsvezels afbreken.
  • Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor we minder snel trek hebben in (ongezonde) tussendoortjes. Geen wonder dat een vezelrijk voedingspatroon helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Dit gewicht is weer van van groot belang bij de preventie van kanker, want overgewicht verhoogt dit risico maar liefstop 11 soorten kanker.

De vezeltest

Ter preventie van darmkanker zouden we dus dagelijks minimaal 32 gram vezels binnen moeten krijgen. De meeste volwassenen in Nederland halen dit helaas bij lange na niet. We eten gemiddeld slechts tussen de 15 en 23 gram vezels per dag. Ontdek zelf of je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt op www.vezeltest.info van de Maag Lever Darm Stichting.