Granen goed of slecht? Zijn granen slecht voor je omdat ze gluten bevatten? Kun je granen beter vermijden? Graan hebben wij als bouwstof niet nodig.. Het is een brandstof die veel invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Veel oude graanrassen bevatten deels amylose als zetmeelstructuur. Nieuwe tarwerassen bevatten weinig amylose maar juist veel amylopectine. Dit vormt voor onze gezondheid een groot verschil. Onze spijsvertering breekt de suiker/zetmeel amylopectine namelijk snel af en amylose niet. Bij snel af te breken zetmeelstructuren moet onze alvleesklier méér insuline maken. Insuline werkt helaas ontstekingsbevorderend en zorgt voor vetopslag. Amylose daarentegen kan niet snel in glucose worden omgezet. Hierdoor wordt een groter deel van dit zetmeel omgezet in korte-keten-vetzuren. Dit is juist dé voeding die onze goede darmbacteriën nodig hebben! Goed voor onze darmflora en ons immuunsysteem dus!
Granen en gluten
Gluten is een eiwit dat voor komt in tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Als iemand echt een glutenintolerantie/coeliakie) heeft, worden de darmen en het darmslijmvlies door een immunologische reactie beschadigd. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de darmwand. De darmen raken beschadigd en kunnen de voedingstoffen niet meer goed opnemen. Dit betekent dat het lichaam een gebrek aan voedingstoffen krijgt. Ook kunnen gluten een exorfine-overbelasting veroorzaken. Exorfinen zijn morfine-achtige deeltjes in gluten, zuivel, soja en spinazie. Zij zijn vaak de oorzaak van algehele vermoeidheidsklachten. De gemiddelde Nederlander eet bijna bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje wel iets van gluten. Zelfs als we geen brood eten. Bijna 80% van de producten in de supermarkt bevat gluten. Producten die gluten bevatten zijn bijvoorbeeld: muesli en cruesli, pannenkoeken, chocolademelk, gemarineerde vleessoorten en vleeswaren, veel soorten snoep en snacks, alle biersoorten etc.
Granen en amylose
In granen zitten inderdaad vezels. Maar die zitten ook in groenten en fruit. En zelfs heel wat meer ook. Als je kijkt op basis van calorieën, dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan. Groenten zelfs acht keer meer! Bovendien kunnen vooral de vezels van granen de darmwand en de darmflora aantasten. Dit geldt overigens ook voor aardappelen. Een groot deel van de westerse mensen heeft spijsverteringsklachten. De redenen zijn heel divers. Zoals te veel antibiotica in de voeding, te veel stress, te veel gluten en suikers. Maar ook door medicijnen, te weinig vezels en te weinig gezond vet en vocht in de voeding. Het vermijden van granen kan de darmproblemen oplossen. Daarna kan geprobeerd worden of oude granen wel weer getolereerd worden. Moderne tarwe echter blijft vaak lastig.
Granen en het bleken van meel/bloem
Bij het bleken van meel ontstaat de stof Alloxan. Waarschijnlijk heb je er nooit van gehoord. Het is een stof die bij laboratoriumdieren wordt gebruikt om ze diabetes te laten ontwikkelen. Het staat dus te boek als een diabetes opwekkende stof. Het ondermint namelijk de werking van de alvleeskliercellen die insuline moeten aanmaken. Als we het hebben over hoe ongezond of gezond granen zijn, maakt het natuurlijk wel uit welke granen je eet. Geraffineerde granen bevatten totaal geen voedingswaarde meer . Ze worden werkelijk in alle supermarktproducten verwerkt. Alle mineralen zoals magnesium, ijzer, chroom, mangaan en zink verwijderd. Deze mineralen spelen echter bij elk proces in ons lichaam een belangrijke rol. Een tekort aan bijvoorbeeld magnesium of zink kan honderden processen in je lichaam verstoren.
Granen en fytinezuur
In granen zit ook het antinutriënt fytinezuur. Deze remt de opname van mineralen. Vooral granen, peulvruchten, bonen, zaden, noten, koffie, chocolade, soja zijn rijk aan fytinezuur. Fytinezuur hecht zich graag aan calcium, magnesium, ijzer en zink. Deze belangrijke mineralen verlaten dan met je ontlasting het lichaam. Het tekort aan mineralen dat hierdoor ontstaat kan zeker op langere termijn voor veel lichamelijke klachten zorgen. Daarnaast vermindert fytinezuur de voorraad vitamine C en D in ons lichaam sterk. Het gevolg hiervan is wederom een chronisch tekort aan nutriënten. Het nuttigen van veel noten, granen, rijst en koffie is dus echt niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid. Een klein beetje fytinezuur in je lichaam kan daarentegen zelfs goed zijn. Ook giftige stoffen kunnen namelijk door de fytaten worden gebonden en vervolgens via de darmen en urinewegen je lichaam verlaten.
enkele tips om de inname van fytinezuur te verminderen
- Eet zuurdesembrood of biologisch brood met een langere rijstijd. Zuurdesem breekt fytinezuur af en gist niet.
- Spelt heeft 40%minder fytinezuur dan tarwe. Teff is een oergraan en glutenvrij met een heel laag fytinezuur gehalte
- Beperk het gebruik van sojaproducten
- Eet geen losse tarwezemelen
- Door het weken van fytinezuurrijke voeding zoals noten en haver, gaat veel fytinezuur verloren.
- Zorg voor voldoende vitamine C. Juist vitamine C kan ervoor zorgen dat mineralen (vooral ijzer) beter worden opgenomen. Ondanks het aanwezige fytinezuur.
Wil jij weten of je een te hoge exorfinen-belasting hebt of wellicht een tekort aan bepaalde vitaminen en/of mineralen? Met een eenvoudig prikje geeft de EMB-test deze en veel meer informatie over je gezondheid. Bel voor een vrijblijvende afspraak 0612368398 of vul het contactformulier in.
Tip: 15 gezonde alternatieven voor tarwe en witte rijst.