Brandend maagzuur. Je kent het gevoel vast. Veel mensen hebben er last van. Maar hoe ontstaat het gevoel? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat het zoutzuur (onderdeel van maagzuur) op de wand van de maag of de slokdarm komt. Normaal gesproken bevat de maag een dikke slijmlaag die de maagwand beschermt tegen het maagzuur. Is deze slijmlaag te dun dan veroorzaakt dit een irriterend brandend gevoel. De slokdarm heeft geen beschermende slijmlaag en eventuele oprispingen hebben dan ook een brandend gevoel tot gevolg. Een maagzuurremmer vermindert je maagzuur en daarmede ook het brandende gevoel. Het lost echter de oorzaak niet op. Het is slechts een symptoombestrijding en vergroot juist het probleem. Het probleem zal keer op keer terugkomen.
Een tekort veroorzaakt juist zuurbrand
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wordt brandend maagzuur namelijk niet veroorzaakt door een te veel aan maagzuur, maar door een tekort aan maagzuur. Door een tekort aan maagzuur verteert de voedselbrij niet voldoende. De voedselbrij verblijft langer in de maag alvorens door te kunnen naar de dunne darm. Na verloop van tijd wordt hierdoor de slijmlaag dunner en neem de bescherming dus af. Uiteindelijk komt het zoutzuur in contact met de maagwand en ontstaat er een branderig gevoel. Intussen blijft de maag de voedselbrij door elkaar hutselen. Af en toe komt hierdoor maagzuur in de slokdarm terecht. De zogenaamde oprisping of reflux. Dit is één van de oorzaken van het ontstaan van slokdarmkanker. Bij voldoende maagzuur is de vertering van de maaginhoud optimaal en kan de voedselbrij eerder door naar de twaalfvingerige darm. Daar wordt deze minder zuur gemaakt opdat de inhoud niet de dunne darm aantast.
Oorzaken tekort
- Minimale prikkeling van zintuigen. De maagzuurproductie komt op gang bij het zien, ruiken en proeven van eten. Maar ook als je aan eten denkt. Bij gemaksvoedsel (dus zonder voorbereiding) wordt de maagzuurproductie niet gestimuleerd.
- Door veel uit pakjes en zakjes te eten krijgen wij een overschot aan het omega-6 vetzuur (LA). Hierdoor wordt de aanmaak van histamine geremd en tevens de productie van maagzuur. Simpel gezegd: Kunstmatige voeding zorgt voor een tekort aan maagzuur en dus voor maagzuurproblemen.
- Mensen met een allergie worden vaak met antihistaminica behandeld. Deze blokkeren de werking van histamine en onderdrukken zo de allergische reacties. Maar hierdoor komt ook de aanmaak van voldoen maagzuur ook in gevaar.
- Zodra de maaginhoud in de darm terecht komt, neemt de maagzuurproductie af. Dit gebeurt ongeveer 2 á 3 uur na de maaltijd. Dus als je dsnel daarna weer iets eet, wordt er minder maagzuur geproduceerd. Meer dan drie keer eten per dag is dus niet zo verstandig.
- Ook bij het ouder worden gaat de maagzuurproductie achteruit. Dit is een normaal “verouderingsproces”.
Belangrijkste functies van maagzuur
1. Het verteren van eiwitten tot aminozuren
2. De opname van vitamine B12.
3. Het doden van bacteriën, schimmels en gisten4. het activeren van mineralen
Gevolgen te weinig maagzuur
Langdurig gebruik maagzuurremmers en vermoeidheid door tekorten aan
- Vitamine B12
- Vitamine B1
- Foliumzuur / actief folaat
- IJzer
- Eiwitten en daardoor bepaalde aminozuren
- Magnesium
- Zink
- Calcium
Tips om brandend maagzuur te voorkomen
1. Eet minder plantaardige oliën, granen , chips en snacks
2. Zorg voor voldoende ontspanning. Dit bevordert de aanmaak van het maagzuur. Wandelen vóór het eten verdient de voorkeur boven wandelen ná het eten
3. Beperk je eetmomenten. Je maagzuur wordt daardoor steeds minder zuur
4. Curcuma herstelt het maagslijmvlies
5. Probeer de allergieën op te lossen
6. Citroensap en appelazijn ondersteunen de spijsvertering. Evenals het drinken van een glas water een half uur vóór de maaltijd. Drink niet tijdens de maaltijd!
7. Ook groene thee en gember kalmeren de maag